fbpx

Accident vascular cerebral (AVC): cum tratezi si cum previi un atac cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral are loc atunci cand alimentarea cu sange catre o parte a creierului este intrerupta sau redusa, iar tesutul cerebral este privat de oxigen si alti nutrienti. Un atac vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala si necesita tratament imediat.

Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele unui atac cerebral, cum se manifesta, care sunt principalele tipuri de atac vascular cerebral, dar si cum poate fi tratat si prevenit.

 

 

 

 

Ce este atacul vascular cerebral – tipuri de AVC

Asa cum am mentionat anterior, atacul cerebral apare cand o parte a creierului este privata de oxigen. Acest lucru are loc atunci cand alimentarea cu sange este redusa sau intrerupta. Deoarece celulele creierului nu mai au oxigen, acestea incep sa moara in cateva minute, motiv pentru care este necesar sa se actioneze rapid pentru a preveni alte complicatii.

 

Tipuri de AVC

Exista trei tipuri de accident vascular cerebral, dupa cum urmeaza:

Accident vascular cerebral ischemic

Acesta reprezinta cel mai intalnit tip de AVC si are loc atunci cand vasele de sange de la nivelul creierului sunt blocate, ingustate, ceea ce reduce in mod semnificativ fluxul de sange (ischemie).

Vasele de sange pot fi blocate sau ingustate de depozitele de grasime care se acumuleaza in artere, de cheaguri de sange sau de alte reziduuri care circula prin vasele de sange si se depun pe peretii acestora.

Accident vascular cerebral hemoragic

Accidentul cerebral hemoragic apare atunci cand un vas de sange de la nivelul creierului se rupe sau are scurgeri. Cauzele care duc la aparitia accidentului cerebral hemoragic sunt legate de probleme medicale care afecteaza vasele de sange. Printre aceste cauze se numara hipertensiunea arteriala, administrarea de medicamente anticoagulante, anevrismele sau depozitarea de proteine pe peretii vaselor de sange, a caror rezistenta poate fi slabita.

Exista si situatii cand un atac cerebral ischemic poate duce la aparitia hemoragiilor. Traumele, precum accidentele de masina, pot favoriza aparitia unui atac cerebral hemoragic.

Accident vascular cerebral tranzitor

Accidentul cerebral tranzitor nu cauzeaza daune permanente ale creierului, simptomele sunt temporare, fiind asemanatoare cu cele ale unui accident vascular ischemic.

Accidentul cerebral tranzitor apare atunci cand alimentarea cu sange a creierului este intrerupta temporar, uneori pentru doar cateva minute, din cauza unui cheag sau a reziduurilor care se depun pe peretii vaselor de sange.

Este necesar un control medical imediat in cazul in care suspectezi ca este vorba de un accident vascular tranzitor, chiar daca simptomele se amelioreaza. Accidentul vascular tranzitor duce la blocarea sau ingustarea partiala a vaselor de sange de la nivelul creierului, fapt care creste, ulterior, riscul de aparitie a unui accident vascular ischemic.

 

Care sunt cauzele accidentului vascular cerebral

Cauzele difera in functie de tipul de accident vascular cerebral. Astfel, acestea pot fi blocarea sau ingustarea unei artere (accident vascular ischemic), scurgerea sau ruperea unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic). In unele situatii, alimentarea cu sange a creierului poate fi intrerupta temporar, caz in care este vorba de accident vascular tranzitor, care nu provoaca daune permanente ale creierului.

 

Factori de risc

Este important de mentionat ca exista cativa factori care pot creste riscul de aparitie a unui atac cerebral, dupa cum urmeaza:

  • Stilul de viata – lipsa miscarii, supraponderabilitatea sau obezitatea, consumul excesiv de alcool, utilizarea substantelor narcotice, fumatul activ si pasiv;
  • Probleme medicale – hipertensiune arteriala, diabet, colesterol ridicat, apnee obstructiva in somn, boli cardiovasculare, inclusiv defecte cardiace;
  • Varsta – persoanele cu varsta peste 55 de ani au un risc mai mare decat cele tinere;
  • Sexul – barbatii au risc mai crescut in comparatie cu femeile; totusi, femeile se pot confrunta cu un accident vascular cerebral la varste mai inaintate decat barbatii si, de cele mai multe ori, acesta poate duce la deces;
  • Hormonii – administrarea de medicamente contraceptive si terapiile cu hormoni.

Trebuie mentionat faptul ca riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale se transmite si pe cale ereditara.

 

Posibile complicatii

In functie de cat de mult a fost privat creierul de oxigen si de ce parte a acestuia a fost afectata, un atac cerebral poate cauza daune temporare sau permanente. Acestea pot fi cateva dintre posibilele complicatii care pot sa apara:

  • Paralizie sau pierderea mobilitatii musculare – unele persoane pot ramane paralizate pe o parte a corpului sau isi pot pierde mobilitatea la nivelul anumitor muschi, precum cei de pe o parte a fetei;
  • Dificultate in vorbire sau inghitire – un accident vascular cerebral poate afecta muschii de la nivelul gurii sau gatului, ceea ce poate ingreuna vorbirea sau masticatia. Uneori, pot aparea dificultati in intelegerea limbajului, citit sau scris;
  • Pierderi de memorie sau dificultati de concentrare – unele persoane pot avea pierderi de memorie, in timp ce pentru altele este dificil sa se concentreze, sa gandeasca si sa faca anumite conexiuni logice;
  • Tulburari emotionale – unele persoane se pot confrunta cu dificultati in stapanirea emotiilor sau pot dezvolta depresie;
  • Tulburari comportamentale – persoanele afectate de un atac cerebral pot deveni retrase;
  • Dureri – in zonele corporale afectate pot sa apara dureri, senzatii de amorteala sau furnicaturi.

 

Care sunt simptomele unui atac cerebral

Simptomele unui atac cerebral sau accident vascular cerebral apar de regula in zona corpului care este controlata de partea creierului afectata. Cu cat se actioneaza mai repede atunci cand o persoana are un accident vascular cerebral, cu atat mai mult scade riscul de aparitie a complicatiilor. Din acest motiv, este important sa cunosti care sunt principalele simptome:

  • Dificultati in vorbire sau in a intelege ceea ce spun ceilalti;
  • Confuzie;
  • Paralizie sau senzatie de amorteala la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor (de regula, doar pe o parte a corpului);
  • Probleme de vedere (cu unul sau ambii ochi) – vedere dubla sau incetosata;
  • Dificultati de mers;
  • Pierderea echilibrului sau a capacitatii de coordonare;
  • Ameteala;
  • Durere de cap brusca si severa.

Este necesara asistenta medicala imediata atunci cand o persoana manifesta simptomele unui atac cerebral. Nu trebuie sa astepti ca simptomele sa treaca pentru a apela la medic. Este nevoie de tratament imediat pentru a scadea riscul de aparitie a complicatiilor si a altor leziuni permanente ale creierului.

 

Cum este diagnosticat atacul cerebral

Atunci cand o persoana este suspecta de atac cerebral, este necesar sa actionezi imediat. Prima metoda este formula FAST, care presupune urmatorul test:

  • F (face/fata) – o parte a gurii poate cadea intr-o parte sau fata pare asimetrica;
  • A (arms/brate) – atunci cand o persoana incearca sa ridice bratele, un brat cade brusc, este inert sau mai jos decat celalalt;
  • S (speech/vorbire) – cuvintele nu pot fi articulate corect;
  • T (time/timp) – daca observi toate semnele de mai sus, este important sa apelezi cat mai repede la asistenta medicala de urgenta si noteaza ora la care au aparut primele simptome. Tratamentul este mai eficient daca este administrat in primele trei ore.

Pentru a primit diagnosticul corect din prima, este important sa apelezi la un first medical opinion de calitate, astfel incat sa primesti un tratament corespunzator. De regula, pentru a diagnostica in mod corect un accident vascular cerebral, medicul va efectua urmatoarele investigatii:

  • Examinare fizica – presupune verificarea pulsului si a tensiunii arteriale, dar si un examen neurologic pentru controlul sistemului nervos;
  • Analize de sange – pentru a vedea cat de repede se incheaga sangele, daca exista o infectie sau daca nivelul glicemiei este ridicat;
  • Teste imagistice – care pot include o tomografie computerizata (CT) sau un examen de rezonanta magnetica (RMN), pentru a vedea in detaliu creierul si daca exista tesuturi afectate, sangerari sau tumori. De regula, se foloseste o substanta de contrast, pentru a vedea in detaliu arterele si fluxul sanguin;
  • Ecografie doppler – pentru a examina in detaliu arterele carotide (de la nivelul gatului) si pentru a vedea daca exista depozite de grasime;
  • Angiografie cerebrala – medicul va insera un cateter (tub subtire si flexibil) intr-o incizie mica la nivelul gatului, care va fi ghidat catre arterele majore si cele carotide. Se va insera o substanta de contrast, pentru a vedea in detaliu vasele de sange de la nivelul creierului si gatului.

 

Cum se trateaza un accident vascular cerebral

accident vascular cerebral 581369074 300x198 - Accident vascular cerebral (AVC): cum tratezi si cum previi un atac cerebralTratamentul depinde de tipul de accident vascular cerebral si de cauza care a dus la aparitia acestuia.

In cazul unui accident vascular cerebral ischemic, este necesara restabilirea fluxului de sange catre creier, prin administrarea intravenoasa (in cel mult cinci ore de la aparitia primelor simptome) de medicamente care ajuta la dizolvarea posibilelor cheaguri de sange. 

In unele cazuri, medicul poate trata un accident vascular cerebral ischemic prin administrarea de medicamente direct in vasul de sange blocat (terapie endovasculara). Aceasta metoda de tratament poate reduce riscul de aparitie a complicatiilor pe termen indelungat si poate spori vindecarea. Medicamentele pot fi administrate direct la nivelul creierului, cu ajutorul unui cateter. Daca este vorba de un cheag de sange mare, care nu poate fi dizolvat, medicul va folosi un cateter pentru a-l extrage.

Tratamentul pentru un accident vascular cerebral hemoragic presupune oprirea sangerarii si reducerea tensiunii arteriale de la nivelul creierului, provocate de excesul de fluide. Metodele de tratament pot include:

  • Administrarea de medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si a convulsiilor;
  • Interventie chirurgicala, in cazul in care sangerarea este masiva, astfel incat sangele sa fie eliminat si pentru a reduce tensiunea intracraniana, dar si pentru a repara vasele de sange afectate;
  • Pozitionarea unei cleme mici la baza anevrismului, pentru a opri sangerarea;
  • Indepartarea chirurgicala a anevrismului, care ar putea duce la ruptura vasului de sange si la aparitia sangerarii.

Dupa administrarea tratamentului de urgenta, pacientii vor fi monitorizati timp de cateva zile. Impactul unui accident cerebral vascular depinde in mare masura de zona creierului afectata si de cantitatea de tesut deteriorat.

In cazul in care a fost deteriorata partea dreapta a creierului, vor fi afectate capacitatea de miscare si simturile din partea stanga a corpului. Daca este deteriorata partea stanga a creierului, atunci partea dreapta a corpului va fi afectata si pot aparea dificultati in vorbire.

De regula, persoanele care au suferit un accident cerebral vascular vor urma un tratament de recuperare, care depinde de varsta, starea generala de sanatate si de cat de mult a fost afectat creierul. Tratamentul de recuperare poate include terapie fizica si ocupationala, terapie recreationala, recuperare neuromusculara si cognitiva, respectarea unui anumit regim alimentar sau consult psihologic, in functie de fiecare caz in parte.

 

Prevenirea atacului cerebral

Pentru a preveni aparitia unui atac cerebral, este important sa adopti un stil de viata sanatos si sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja starea de sanatate. La fel de importanta este preventia primara, pentru a vedea care sunt riscurile de a suferi un atac cerebral si ce poti face pentru a-l preveni. Asigura-te ca apelezi la servicii medicale de calitate inca de la bun inceput, pentru a avea siguranta ca vei tine sub control orice afectiune.

In cazul in care ai suferit deja un accident vascular cerebral, exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia altuia:

  • Tinerea sub control a hipertensiunii arteriale, de regula, prin administrarea unui tratament medicamentos si mentinerea unui stil de viata sanatos;
  • Reducerea nivelului de colesterol si evitarea consumului de alimente grase, in special al celor care contin grasimi trans sau saturate, ori prin administrarea de medicamente care ajuta la reducerea colesterolului;
  • Renuntarea la fumat si alcool;
  • Tinerea sub control a greutatii, adoptarea unui stil de viata activ si a unei alimentatii echilibrate;
  • Tratarea bolilor care pot creste riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral, precum diabet sau apnee obstructiva in somn;
  • Adoptarea unei diete bogate in fructe si legume.

De asemenea, medicul poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos ce reduce riscul de aparitie a unui alt accident vascular cerebral.

In concluzie, in cazul unui atac cerebral, este vital sa se actioneze imediat pentru a preveni complicatiile si alte daune permanente ale creierului. De aceea, este necesar sa stii cum sa identifici principalele simptome. La fel de importanta este si preventia, cu atat mai mult daca ai avut deja un atac cerebral. Adoptarea unui stil de viata sanatos si administrarea unui tratament medicamentos ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

 

Sursa foto: Shutterstock



Articole recomandate

Not found