fbpx

Ai arsuri la stomac? Endoscopia digestiva superioara diagnosticheaza gastrita atrofica!

Gastrita atrofica - Endoscopie digestiva

Simti arsuri la stomac, ai dureri in piept, greturi, varsaturi? Gastrita atrofica ar putea fi “vinovatul”.

Proces patologic in stomac, este caracterizata de modificarea atrofica a structurii membranei mucoase, de o scadere a productiei de enzime si acid clorhidric si de o degenerare a glandelor digestive. Atentie, forma atrofica a inflamatiei mucoasei gastrice apare ca urmare a netratarii si ignorarii gastritei superficiale. Endoscopia digestiva superioara diagnosticheaza gastrita atrofica!

Gastroenterologii considera aceasta forma de gastrita ca fiind o afectiune precanceroasa. Mucoasa si glandele secretoare ale stomacului se atrofiaza , slabind astfel sistemul imunitar per ansamblu. Corpul va produce astfel o cantitate insuficienta de imunoglobulina, iar anticorpii, care ar trebui sa lupte impotriva microorganismelor straine, vor incepe sa-I ucida celulele. Ca urmare, pacientul va dezvolta o boala autoimuna.

De regula, procesul atrofic din stomac nu este reversibil, boala este imposibil de vindecat complet. Procesul patologic poate fi oprit doar daca tratamentul este inceput in timp util!

Este absolut obligatoriu, pentru orice forma de gastrita, efectuarea testarii pentru evidentierea bacteriei Helicobacter Pylori pe membrana mucoasa a stomacului. In majoritatea cazurilor, prezenta Helicobacter Pylori ( bacterie gram negativa spiralata localizata in stomac sub stratul de mucus) este un factor predispozant in aparitia gastritei atrofice. Recoltarea probei pentru laborator se face doar in timpul unei endoscopii digestive superioare, investigatie care se efectueaza sub analgosedare usoara.

Tratamentul medicamentos are drept scop principal eradicarea Helicobacter pylori . Poate fi necesara administrarea de vitamina B12 pe parcursul intregii vieti, daca gastrita atrofica este asociata cu anemia Birmer.

Gatrita atrofica - Endoscopie digestiva

Dr. Dima Aurelian , medic primar chirurgie generala si oncologica

Terapia patogenetica folosita in aceste cazuri presupune prescrierea pacientilor de medicamente pe baza de acid clorhidric si enzime de suc gastric, dar si de sucuri gastrice naturale inainte de masa. De asemenea, medicul va putea recomanda medicamente care stimuleaza producerea de acid clorhidric in organism si geluri /siropuri pe baza de aluminiu si bismut, care protejeaza mucoasa gastrica de efectele negative ale alimentelor si substantelor iritante.

Dieta in tratamentul gastritei atrofice este de asemenea importanta, atat pentru a scapa de procesul inflamator din stomac, cat si pentru a stimula glandele stomacului sa produca enzime necesare digestiei.

Dr Dima Aurelian , medic primar chirurgie generala si oncologica, cu competenta in endoscopie digestiva,  la Royal Hospital Bucharest  spune:

 

“ Recomand efectuarea endoscopiei digestive superioare in  cazul in care se observa simptome precum senzatia de arsura in partea superioara a organismului, greturi, varsaturi sau dureri in piept. Este bine ca orice afectiune sa fie descoperita din timp, atunci cand este perfect tratabila.”

Endoscopia digestiva superioara diagnosticheaza gastrita atrofica!

Nu uita ca noi suntem aici pentru a te ajuta, a te ghida in sistemul medical, acolo unde alegerea din start a medicului/clinicii potrivite este absolut esentiala. Alege Besmax Medical Concierge, alege sanatatea! Endoscopia digestiva superioara diagnosticheaza gastrita atrofica! Programeaza-te acum!



Articole recomandate

Not found