In timpul sarcinii, starea generala de sanatate a viitoarei mame este foarte importanta, pentru ca o poate influenta in mod decisiv pe cea a copilului. O sarcina fara complicatii si aducerea pe lume a unui copil sanatos incep cu ingrijirea prenatala. Monitorizarea femeii gravide si a fatului sunt conditii obligatorii pentru o sarcina sanatoasa, iar investigatiile de laborator, testele si analizele sunt esentiale. De altfel medicul tau este cel care trebuie, de la primele discutii, sa-ti ofere documente cu pasii de parcurs pe toata durata sarcinii, astfel incat sa cunosti traseul pe care il ai de urmat, pana vei naste.
- Sanatatea sarcinii
- Teste de anticorpi
- Analizele din primul trimestru de sarcina
- Investigatii imagistice
- Alte analize necesare in trimestrele II si III
Sanatatea sarcinii
O sarcina sanatoasa inseamna nasterea unui copil sanatos, o mama fericita si o familie implinita. Dar toate acestea nu se intampla pur si simplu, ci sunt rezultatul firesc al parteneriatului care exista intre medic si viitoarea mama, de dorit chiar inainte de aparitia sarcinii. In cazul sarcinilor planificate, acest lucru este posibil, pentru ca anumite analize si investigatii pun in evidenta starea de sanatate a femeii. In cazul sarcinilor neplanificate, investigatiile din primele saptamani sunt, practic, obligatorii si pot reprezenta garantia evolutiei, in parametri normali, a sarcinii.
Exista unele investigatii absolut necesare, care au caracter preventiv, dar si altele care se fac in functie de istoricul medical al mamei, pentru a putea preveni eventualele riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat.
Teste de anticorpi
Unele afectiuni virale pot avea efecte grave pentru fat, daca apar in cursul sarcinii. Acesta este motivul pentru care testele de anticorpi pot sa stabilieasca, inainte de sarcina sau in primele saptamani ale acesteia, daca anticorpii sunt prezenti sau nu, pentru a sti exact daca mama are protectie fata de unele infectii primare, care ar putea sa apara in timpul sarcinii si care pot compromite buna evolutie a acesteia. Daca sarcina nu este prezenta, femeia poate face o serie de vaccinuri care sa asigure protectie pe parcursul viitoarei sarcini.
Testele principale care trebuie sa stabileasca daca exista anticorpi in sangele matern, capabili sa asigure protectie impotriva infectiilor, sunt:
● rujeola;
● oreion;
● rubeola;
● varicela;
● hepatita B.
Oricare dintre aceste afectiuni, aparute in cursul graviditatii, pot afecta grav fatul sau pot compromite sarcina.
La aceste teste se adauga si altele, referitoare la alte boli infectioase, unde nu exista un vaccin, dar este important pentru medicul care urmareste sarcina sa stie daca mama are sau nu anticorpii capabili sa-i asigure protectie. Aceste teste suplimentare se referă la anticorpii produsi in urma infectiei cu Citomegalovirus (infectia mamei in timpul sarcinii poate produce grave afectiuni neurosenzoriale fatului, hepatosplenomegalie, hidrocefalie, microcefalie si deces intrauterin), Parvovirus B19 (care produce eritemul infectios si o anemie grava fatului, ce poate duce la pierderea sarcinii) si Toxoplasma gondii (infectia materna duce la avort spontan sau anomalii fetale grave).
Analizele din primul trimestru de sarcina
Primul trimestru de sarcina dureaza din prima zi a ultimei menstruatii pana la a 14-a saptamana de sarcina inclusiv. Investigatiile medicale din aceasta perioada sunt esentiale, pentru ca includ perioada de embriogeneza si prima parte a perioadei fetale, care incepe in cea de a opta saptamana de sarcina. Analizele ofera informatii concludente despre starea de sanatate materna si despre dezvoltarea embrionului si, ulterior, a fatului.
Primul consult medical, dupa cel care a confirmat sarcina, trebuie sa aiba loc inainte de a 12-a saptamana. Medicul va face o anamneza amanuntita, din care trebuie sa afle toate eventualele probleme de sanatate (cronice sau acute) din istoricul mamei, dar si detalii obstetricale.
Pe langa o evaluare clinica, un control ginecologic, masurarea greutatii si controlul tensiunii arteriale, sunt necesare si unele analize medicale. Daca testele de anticorpi nu au fost deja facute, vor fi luate in calcul si acestea, daca se considera necesar.
Testele de laborator necesare la acest moment de evolutie a sarcinii sunt:
● hemoleucograma si grupa de sange materna si factorul Rh;
● in cazul in care mama are Rh negativ, este necesara si identificarea grupei de sange si a factorului Rh patern (fatul are mereu Rh-ul patern), pentru a se preveni boala hemolitica a copilului, care apare cand exista o incompatibilitate Rh intre parteneri;
● glicemia materna, pentru a putea monitoriza riscul aparitiei diabetului de sarcina (se iau masuri suplimentare in cazul femeilor care au deja diabet la debutul sarcinii);
● analize pentru evaluarea functiei renale si hepatice a mamei, respectiv uree, creatinina, acid uric, inclusiv sumar de urina si urocultura;
● analiza concentratiei de fier din sange, pentru a se stabili o terapie eficienta in cazul in care mama este anemica (sideremie si feritina – pentru masurarea nivelului depozitelor de fier);
● teste screening HIV 1/HIV 2 (anticorpi + antigen p24);
● antigen HBs (pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei B, daca nu s-a facut anterior testul de anticorpi);
● evaluarea functiei tiroidiene;
● profil TORCH – recomandat pentru diagnosticarea anumitor infectii care pot afecta dezvoltarea fetala; este un test din sange care vizeaza titrul anticorpilor specifici anumitor boli infectioase. TORCH este acronimul rezultat prin alaturarea initialelor celor cinci grupe de infectii care pot fi depistate: Toxoplasmoza, serologie sifilis, anticorpi anti Parvovirus B19, anticorpi anti virus varicelo-zosterian (grupati in categoria alte virusuri – Other viruses), Rubeola, Citomegalovirus si Herpes simplex virus;
● alte investigatii considerate necesare de medic, in functie de starea de sanatate a mamei, de istoricul medical al acesteia sau de riscul unor afectiuni genetice.
Analizele medicale sunt completate de investigatiile imagistice (ecografii), iar in functie de rezultate, medicul poate recomanda si teste genetice pentru identificarea precoce a unor posibile malformatii fetale. Aceste teste suplimentare sunt recomandate tuturor femeilor insarcinate cu varsta mai mare de 35 de ani, celor care au antecedente de boli genetice in familie, mamelor fumatoare si celor care au diabet inainte de sarcina. Cele mai frecvente teste din aceasta categorie sunt:
● identificarea ADN-ului fetal din sangele matern, care se poate face incepand cu saptamana a 10-a de sarcina (cfADN Harmony™ prenatal test);
● dublu-test, realizat in primul trimestru de sarcina, care poate identifica un risc crescut de Sindrom Down, ce poate fi ulterior confirmat prin investigatii suplimentare;
● triplu-test, realizat in al doilea trimestru de sarcina, poate identifica un risc crescut de anomalii de tub neural sau Sindrom Down (cfADN Veracity);
● cvadruplu-test (quad-test) se face tot in trimestrul II si identifica un risc mare ca fatul sa fie afectat de sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau, defecte de tub neural si, suplimentar, riscul de preeclampsie.
Unele dintre aceste investigatii sunt obligatorii, altele trebuie realizate in functie de unele criterii legate in special de varsta mamei si de istoricul medical familial. Investigatiile pot fi neinvazive (o simpla recoltare de sange matern) sau invazive (prelevare de tesut din placenta sau din cordonul ombilical, prin punctii realizate sub anestezie locala si monitorizare imagistica), acestea din urma, doar in cazul in care exista suspiciuni cu privire la unele afectiuni genetice ale fatului, care pot fi confirmate prin acest tip de teste.
Accesul viitoarei mame la servicii medicale de calitate si laboratoare care ofera rezultate fara echivoc este esential, mai ales in cazul unei sarcini. Un rol important il au, in toata aceasta etapa a investigatiilor si pana la obtinerea unor date certe cu privire la sanatatea fetala, serviciile de concierge medical ca solutie pentru a beneficia de sfaturi medicale de calitate, de o a doua opinie si, mai ales, de servicii medicale performante. Navigatorul dedicat de concierge medical te calauzeste pe parcursul sarcinii si in primul an dupa nastere. Iti va recomanda cei mai buni medici pentru fiecare consultatie si investigatie necesara, va face programarile, iti va aminti, din timp, fiecare pas pe care-l vei avea de facut, si chiar te va acompania daca vei avea nevoie. Astfel exista asigurarea ca totul va merge ca la carte si vei beneficia de solutii la cele mai inalte standarde pentru sanatatea ta si a copilului tau.
Investigatii imagistice
Probabil ca in nicio alta perioada din viata, o femeie nu are nevoie sa simta participarea totala din partea medicului la monitorizarea starii de sanatate, asa cum se intampla in timpul sarcinii.
Investigatiile imagistice, extrem de utile, sunt in egala masura investigatii medicale, dar si momente pline de emotie din partea viitorilor parinti, la care un medic performant si empatic trebuie sa participe.
Exista un calendar al investigatiilor imagistice necesare in cursul sarcinii si, in mod normal, sunt suficiente patru ecografii, prima pentru confirmarea sarcinii si cate una pentru fiecare trimestru.
Scopul investigatiilor imagistice este, initial, confirmarea sarcinii, si ulterior, pe masura ce aceasta progreseaza, verificarea evolutiei fatului si daca se incadreaza in parametri normali. Sacul gestational poate fi observat si masurat incepand din a patra saptamana de sarcina, iar embrionul poate fi vizualizat din a cincea.
Ecografia transvaginala permite vizualizarea mai timpurie cu aproximativ o saptamana a embrionului comparativ cu cea transabdominala.
Ecografia care confirma sarcina va verifica si daca embrionul s-a implantat corect, va identifica unde se afla, daca este pozitionat in locuri improprii (prea aproape de colul uterin, de exemplu) si va stabili si numarul de embrioni. Aceasta ecografie evalueaza, de asemenea, varsta sarcinii si data conceptiei, facand posibila stabilirea termenului probabil al nasterii.
Ecografia realizata in primul trimestru va evalua obligatoriu si translucenta nucala, un test care ii permite medicului sa descopere daca fatul prezinta un risc crescut de a avea sindromul Down sau alte boli cauzate de anomaliile cromozomiale. Eventualele anomalii observate la ecografie pot fi verificate ulterior, prin teste genetice.
Ecografia din trimestrul II de sarcina se face intre saptamanile 20 si 22 si se mai numeste ecografie morfologica, pentru ca are loc o evaluare a dezvoltarii fatului si a organelor. Este considerata a fi una dintre cele mai importante si amanuntite ecografii din timpul sarcinii, intrucat evalueaza daca organele fatului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrala, bazinul si membrele s-au dezvoltat in mod corect. Din nou, suspiciunile unei dezvoltari problematice pot fi verificate prin diferite analize de laborator, inclusiv prin teste invazive, care pot pune diagnostic de certitudine pentru eventuale afectiuni fetale.
De exemplu, amniocenteza are o acuratete de peste 99% in diagnosticarea anomaliilor cromozomiale de tipul sindromului Down, Edwards, Patau, dar si pentru alte cateva sute de boli genetice, inclusiv defectele de tub neural. Pe de alta parte, amniocenteza nu poate detecta defecte structurale congenitale, cum ar fi malformatiile cardiace sau despicatura de buza ori valul palatin, dar aceste afectiuni pot fi vizualizate la ecografia din trimestrul II.
Ecografia din trimestrul III este o alta investigatie ce trebuie efectuata in jurul saptamanii 32 de sarcina. Se evalueaza dezvoltarea fatului, iar medicul va masura circumferinta capului si lungimea femurului, pentru a le compara cu valorile standard.
Frecventa ecografiilor depinde de eventualele probleme legate de evolutia sarcinii, multe dintre acestea putand fi identificate si monitorizate prin aceste investigatii imagistice. De exemplu, in incompatibilitatea Rh, starea de sanatate a fatului poate fi usor urmarita prin ecografii, asa ca, uneori, se pot face chiar si saptamanal. La fel in cazul in care mama are probleme de sanatate, evolutia fetala poate fi monitorizata ecografic.
Deseori, inainte de momentul nasterii, se mai realizeaza o ecografie, pentru a se identifica exact pozitia fatului si a cordonului ombilical si pentru a stabili abordarea terapeutica ideala pentru a evita complicatiile.
Ecografia verifica ritmul cardiac fetal, anexele fetale (placenta, cordonul ombilical), calitatea lichidului amniotic si poate identifica inclusiv sexul copilului.
Alte analize necesare in trimestrele II si III
Analizele necesare in trimestrele II si III depind de starea generala a viitoarei mame si de semnele clinice. Cele mai multe din informatiile necesare cu privire la sanatatea si evolutia fatului au fost deja furnizate de investigatiile realizate in trimestrul I si in primele saptamani ale trimestrului II de sarcina. Daca acestea arata o evolutie a fatului in limite normale, anomaliile congenitale nu mai pot sa apara si, cu o probabilitate foarte mare, fatul este sanatos.
In trimestrul II, medicul mai poate solicita o serie de teste, pe langa cele deja mentionate:
● evaluarea riscului de hipertensiune materna indusa de sarcina;
● sumar de urina pentru posibile infectii urinare;
● analiza glicemiei in cazul in care exista suspiciune de diabet gestational.
In trimestrul III de sarcina, se fac urmatoarele investigatii si analize suplimentare:
● screeningul pentru streptococul din grupa B – se efectueaza la 35-36 de saptamani, pentru ca, in cazul nasterii naturale, bacteria poate afecta bebelusul, provocandu-i pneumonie, meningita, uneori deces. Rezultatul pozitiv implica un anume protocol la nastere pentru siguranta copilului;
● cardiotocografia (CTG) – este un test simplu, neinvaziv, care se efectueaza dupa saptamana 28 de sarcina si are ca scop masurarea frecventei batailor de inima ale fatului si a contractiilor uterine. Este normal cand contractiile sunt absente si ritmul cardiac fetal este intre 120-160 batai/min;
● profilul biofizic – este un test combinat, neinvaziv, care se poate realiza dupa saptamana 32 de sarcina si care este recomandat femeilor cu risc crescut de a avea complicatii legate de perioada de final a sarcinii. Testul combina ritmul cardiac fetal, respiratiile, miscarile, tonusul muscular si cantitatea de lichid amniotic, evaluand in mod complex sarcina si factorii de risc pentru mama si fat si poate decide necesitatea unei operatii de cezariana.
Investigatiile din timpul sarcinii nu sunt inutile, ba chiar din contra, se poate spune ca nu sunt niciodata prea multe. Pe langa faptul ca pot pune in evidenta probleme, unele serioase, acestea confirma evolutia buna a sarcinii si pot preveni complicatiile, fapt care le dovedeste din plin utilitatea si demonstreaza ca o sarcina urmarita corect se va finaliza cu aducerea pe lume a unui copil sanatos.
Sursa foto: shutterstock.com