Cancerul de col uterin reprezinta o multiplicare anormala a celulelor cervixului, structura corespunzatoare partii inferioare a uterului. Acest tip de cancer apare ca urmare a expunerii femeii la HPV (virusul papiloma uman). Tabloul clinic, in special in stadiile timpurii, este asimptomatic, astfel ca este crucial ca examenul Papanicolau sa fie efectuat periodic, pentru a putea depista un cancer cat mai devreme posibil.
Afla, in cele ce urmeaza, ce este mai exact cervixul, ce este virusul HPV si cum poate conduce la aparitia cancerului de col uterin, in ce consta tabloul clinic, cum se poate depista si trata acest tip de cancer si, respectiv, cum poate fi prevenita aparitia lui.
- Ce este cervixul si cum se modifica celulele cervicale
- Virusul HPV – implicatii in cancerul de col uterin
- Semne si simptome cancer col uterin
- Cancer cervical – diagnostic
- Tratament cancer col uterin
- Metode de preventie in neoplasm col uterin
Ce este cervixul si cum se modifica celulele cervicale
Uterul este un organ cavitar situat in zona pelvina si care face parte din sistemul reproducator. Este format din trei mari componente: fundul uterin, corpul si cervixul (colul uterin).
Ce este colul uterin
Cervixul, denumit si col uterin, este portiunea inferioara a uterului, ce realizeaza comunicarea dintre vagin si corpul uterin. La randul sau, este format din doua mari portiuni:
- Endocolul – partea ce se deschide spre uter;
- Exocolul – partea ce se deschide spre vagin.
Ce este cancerul de col uterin (cum se modifica celulele cervicale)
Cancerul apare atunci cand, ca urmare a predispozitiei sau sensibilitatii genetice si sub influenta factorilor externi (virusul HPV, alti factori de risc), celulele cervicale incep sa se divida anormal si necontrolat.
Cu ajutorul testului de screening Papanicolau, acest tip de cancer poate fi identificat inca din stadiul asimptomatic. In lipsa acestui test, poate fi depistat la un control ginecologic intamplator, cand deja sunt prezente leziuni (ex: col inflamat sau o rana pe col uterin).
In functie de tipul de celule implicate si de modul lor de multiplicare, cancerul de col uterin se poate imparti in doua categorii:
- Cancerul scuamos (cel mai intalnit) – apare prin multiplicarea celulelor scuamoase, superficiale;
- Adenocarcinomul – apare prin multiplicarea celulelor glandulare, columnare.
Virusul HPV – implicatii in cancerul de col uterin
Infectia cu virusul HPV (human papilloma virus sau virusul papilloma uman) este responsabila pentru cresterea riscului de aparitie a unui cancer de col uterin. Cu toate ca nu toate tulpinile acestui virus sunt cancerigene si nu toate pacientele care sunt infectate vor dezvolta acest tip de carcinom de-a lungul vietii, este crucial sa fie cunoscuta etiologia.
Cancer de col uterin – cauze
Transmiterea virusului HPV se realizeaza prin contact direct, interuman (sexual sau prin simpla atingere a zonei genitale) sau indirect, prin obiecte de uz personal, folosite la comun.
Anumite persoane se pot afla in categorii predispuse la infectarea cu virusul HPV si la dezvoltarea unui cancer de col uterin. Printre principalii factori de risc cunoscuti se numara:
- Varsta – persoanele tinere, active sexual sunt mai predispuse la infectare;
- Numarul mare de parteneri sexuali – cu cat numarul partenerilor creste, cu atat creste si probabilitatea ca unul dintre acestia sa fie purtator de HPV;
- Imunosupresia – persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai susceptibile atat la infectare, cat si la dezvoltarea carcinomului;
- Prezenta altor boli cu transmitere sexuala;
- Fumatul.
Semne si simptome cancer col uterin
Adesea, un cancer de col uterin aflat in stadiile incipiente nu produce niciun fel de simptomatologie (este considerat asimptomatic). Incepand cu stadiile mai avansate, pot aparea diferite semne si simptome care sugereaza prezenta unei patologii din sfera genitala:
- Sangerare neobisnuita – aparuta in perioadele corespunzatoare ciclului menstrual, in care sangerarea nu ar trebui sa fie prezenta, dupa menopauza si/sau in timpul si dupa contactul sexual; frecvent, rana pe col care sangereaza;
- Modificarea secretiilor vaginale – din punctul de vedere al consistentei, abundentei, mirosului si culorii;
- Dureri la nivelul pelvisului, abdomenului inferior si spatelui (cervix inflamat);
- Dureri in timpul si dupa contactul sexual.
Adesea, durerea in cancerul de col uterin indica un stadiu mai avansat de evolutie si necesita adresarea cat mai rapida la medicul ginecolog.
Cancer cervical – diagnostic
Depistarea timpurie a oricarui tip de cancer este cea mai buna metoda de oprire a evolutiei acestuia. Un cancer de col uterin nu face exceptie, astfel ca, pentru a putea combate efectele nedorite asociate cu acesta, este important sa fie diagnosticat cat mai timpuriu.
In stadiile incipiente, asimptomatice, depistarea unui cancer de col uterin se poate realiza cu ajutorul:
- Testului Papanicolau – prin intermediul unui tampon special (sub forma de periuta), medicul ginecolog recolteaza celule de la nivelul colului uterin; acestea vor fi evaluate pentru identificarea modificarilor celulare;
- Testului ADN specific HPV – se recolteaza asemanator testului Papanicolau; este tintit asupra identificarii prezentei virusului HPV in celulele cervicale.
In cazul in care sunt depistate modificari celulare si este dovedita prezenta HPV la nivelul cervixului, medicul va efectua o colposcopie. Cel mai des, acesta va opta pentru efectuarea unor teste paraclinice suplimentare, precum:
- Biopsia – prelevarea unei mici probe din tesutul suspect, vizualizat prin intermediul colposcopiei;
- Alte metode diagnostice (chiuretajul, conizatia) – presupun prelevarea unor probe mai mari de tesut, pentru a obtine un diagnostic de certitudine.
In urma efectuarii examenului histopatologic a probei de tesut recoltata si a compararii acesteia cu testele suplimentare imagistice (ex: CT, RMN), un cancer de col uterin se poate incadra in urmatoarele stadii de evolutie:
- Cancer de col uterin stadiul 0 – carcinom in situ;
- Cancer de col uterin stadiul 1 – carcinom invaziv, restrans la nivelul cervixului;
- Cancer de col uterin stadiul 2 – raspandire locoregionala (nu si la structurile vecine din pelvis);
- Cancer de col uterin stadiul 3 – raspandire la nivelul organelor pelvine;
- Cancer de col uterin stadiul 4 – raspandire mai departe de zona pelvina.
Tratament cancer col uterin
Tratamentul in cancerul de col uterin difera de la o persoana la alta, in special in functie de stadiul in care se afla boala. Astfel, exista trei optiuni terapeutice principale:
- Chimioterapia (orala sau intravenoasa) – combinata, cel mai adesea, cu radioterapia;
- Radioterapia (interna, externa sau ambele forme) – combinata cu chimioterapia si/sau utilizata drept adjuvant in urma interventiei chirurgicale;
- Interventia chirurgicala (minim invaziva sau clasica) – frecvent, este metoda de electie si, in functie de stadiul carcinomului, poate implica excizia tumorii sau se poate opta pentru histerectomie.
Decizia de a alege o optiune terapeutica in favoarea alteia se realizeaza cu ajutorul si sub indrumarea medicului ginecolog, tinand cont, in functie de posibilitate, de preferintele pacientei.
Metode de preventie in neoplasm col uterin
Pentru a putea elimina consecintele nedorite ale infectiei cu HPV si, implicit, ale cancerului de col uterin, cele mai bune metode sunt cele preventive. Profilaxia se realizeaza atat prin minimizarea riscurilor de expunere la infectii cu transmitere sexuala, cat si prin frecventarea consultatiilor ginecologice periodice.
Astfel, evitarea unui numar mare de parteneri sexuali, practicarea contactului protejat, evitarea obiceiurilor nesanatoase (ex: fumatul) si efectuarea testului Papanicolau la intervalele impuse de varsta pot scadea semnificativ atat sansele de infectare, cat si de evolutie nefavorabila.
De asemenea, vaccinarea impotriva HPV a fetelor si femeilor cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani reprezinta, probabil, cea mai importanta metoda profilactica.
In cazul in care apar simptome neobisnuite, sugestive pentru o afectiune din zona genitala, primul pas trebuie sa il reprezinte contactarea medicului ginecolog, de preferat in cadrul clinicii, dar si prin intermediul telemedicinei (atunci cand nu este posibila prezentarea in clinica).
In concluzie, cancerul de col uterin este un tip de carcinom ce poate fi prevenit sau, cel putin, depistat in stadiile timpurii, cu scopul evitarii evolutiei sale nefavorabile. Frecventarea consultatiilor ginecologice poate facilita accesul la informatiile referitoare la metodele profilactice, diagnostice si de tratament ale unui carcinom activ.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Cancerul de col uterin https://www.medicalnewstoday.com/articles/159821#symptoms_and_early_signs
- Generalitati https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.htm
- Simptome https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/symptoms/
- Cauze https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/causes/
- Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352506
- Stadializare https://docs.google.com/document/d/14dLo2PK_xzzTxHSWs6Btw32gdAK9CZT30kRmul_jQJM/edit#
- Preventie https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501