Candidoza este o afectiune frecventa, care se rezolva daca este identificata si tratata corect. In caz contrar, poate genera complicatii. Exista mai multe tipuri de candidoza, in functie de locul unde se manifesta si de simptomele pe care le produce.
Omul traieste intr-o simbioza cu multe bacterii si ciuperci benefice. Niciuna dintre acestea nu produce probleme, atata vreme cat se pastreaza un echilibru, dar daca acesta de deregleaza, din cele mai variate motive, pot aparea probleme pentru gazda.
- Ce este candidoza
- Infectia cu candida si care sunt factorii de risc
- Tipuri de candidoza si simptomele acesteia
- Complicatiile candidozei
- Diagnosticarea afectiunii
- Cum se trateaza candidoza
- Solutii pentru prevenirea infectiei
Ce este candidoza
Unul dintre cele mai comune tipuri de ciuperci care traiesc in si pe corpul uman se numeste candida (Candida Albicans). Aceasta exista, in mod normal, in gura, in intestine, pe piele si la nivelul mucoaselor, si in general in zonele umede, dar fara a provoca probleme. Cand conditiile din mediul in care traieste se schimba, aceasta ciuperca se inmulteste necontrolat, iar infectia pe care o provoaca se numeste candidoza.
Infectia cu candida si care sunt factorii de risc
Cea mai frecventa infectie cu candida este candidoza vaginala, insa aceasta nu este singura forma de infectie (exista candidoza bucala, esofagiana, faringiana, digestiva, intestinala, candidoza bebelusului, candidoza cutanata) si nu afecteaza doar femeile, dar in cazul lor se manifesta cel mai des.
Trei din patru femei au avut cel putin o data in viata candidoza vaginala, iar la una din patru a recidivat.
Infectia cu candida nu este o boala cu transmitere sexuala, dar in anumite conditii poate trece de la un partener la altul mai ales in cazul unui act sexual oral si pe fondul unui sistem imunitar fragil.
Cele mai comune cauze care duc la aparitia candidozei sunt:
- Tratamentul indelungat cu antibiotic sau administrarea unor doze mari, pentru ca produce un dezechilibru al bacteriilor necesare pentru buna functionare a organismului. Antibioticele ucid bacteriile benefice, lactobacillus, de exemplu, care are rolul de a tine sub control proliferarea ciupercilor;
- Diabetul zaharat, ca urmare a faptului ca valorile crescute ale glicemiei produc un dezechilibru al pH-ul normal al mucoaselor;
- Administrarea de corticosteroizi in terapia afectiunilor autoimune poate favoriza aparitia candidozei bucale;
- Unele tratamente pentru artrita si alte afectiuni reumatismale pot favoriza aparitia candidozei cutanate;
- Infectiile vaginale provocate de boli cu transmitere sexuala favorizeaza infectia cu candida din cauza lezarii mucoaselor si a modificarii pH-ului local;
- Infectiile urinare netratate si cronicizate se pot asocia si pot favoriza candidoza la ambele sexe;
- Utilizarea tampoanelor vaginale si a celor igienice, lenjeria intima din fibre sintetice;
- Anticonceptionalele hormonale, dispozitivele intrauterine, prezervativele, spermicidele, lubrifiantele vaginale, dusurile vaginale frecvente;
- Schimbarile hormonale din timpul sarcinii si al ciclului menstrual pot favoriza si agrava infectia prin schimbarea pH-ului local;
- Imunitatea scazuta, dupa boli tratate cu antibiotice sau in cazul afectiunilor cronice de tipul HIV, tratamentele imunosupresoare, chimioterapia, radioterapia;
- Stresul, alimentatia incorecta si igiena deficitara pot favoriza, la randul lor, aparitia infectiei cu Candida Albicans.
Este important de spus ca frigul si sexul neprotejat nu sunt factori care provoaca infectia cu ciuperci fungice din genul Candida. In organismul uman sunt prezente cinci tipuri de ciuperci Candida – albicans, tropicalis, krusei, glabrata, parapsilosis. Cauza candidozei urogenitale in 80-90% din cazuri este Candida Albicans, iar restul cazurilor sunt provocate de celelalte tipuri, dar mai ales de Candida Glabrata.
Tipuri de candidoza si simptomele acesteia
Pentru ca exista mai multe tipuri de infectii cu candida, implicit exista si mai multe simptome specifice.
Candidoza vaginala si urogenitala
La femei, simptomele sunt neplacute si evidente. Infectia cu candida se manifesta prin usturime, senzatie de arsura, secretii cu aspect si consistenta branzoasa sau apoasa, culoare galbuie/maronie, miros intepator, disconfort la urinare si in timpul actului sexual, prurit. In majoritatea cazurilor, infectia este cauzata de Candida Albicans, insa exista situatii cand infectia este provocata de alte tipuri de candida. In acest caz, simptomele sunt mult accentuate.
Simptomele de candidoza la barbati se manifesta adesea printr-o iritatie rosie, uneori pete albe, stralucitoare pe penis sau sub preput ori in alte pliuri ale pielii. Pot aparea prurit si senzatie de disconfort la urinare. In cazul barbatilor, simptomatologia infectiei cu candida poate semana cu alte afectiuni mai grave ale altor boli cu transmitere sexuala, astfel ca trebuie diagnosticate corect.
Candidoza nu este o afectiune cu transmitere sexuala, iar contactul sexual cu o femeie care are candidoza vaginala nu inseamna contaminare. Acesta poate aparea doar in cazul unei imunitati slabe, al unei predispozitii sau al altor afectiuni preexistente.
Candidoza orala, faringiana, esofagiana
Afectiunea se poate manifesta la ambele sexe. Candida Albicans sau alte tipuri de ciuperca din familia Candida se poate multiplica si poate provoca o infectie la nivelul cavitatii bucale, faringelui si esofagului. Prezenta in mod normal la nivelul mucoaselor, ciuperca se poate inmulti exagerat si provoaca infectia. Apare mai des la femeile insarcinate, ca urmare a unei igiene orale incorecte, sau in cazul celor care au o imunitate deficitara.
Simptomele sunt evidente. Apar depozite albicioase pe limba si pe mucoasa obrajilor, pe amigdale, iar unele leziuni pot sangera. Semne ale candidozei bucale sunt pielea uscata si crapata la colturile gurii, precum si usturime si durere in timpul masticatiei.
Pot aparea dificultati de inghitire in cazul manifestarilor la nivelul esofagului, durere si senzatie neplacuta la inghitire. Candidoza esofagiana este una dintre cele mai frecvente infectii la persoanele cu HIV/SIDA.
Candidoza faringiana se depisteaza printr-un exudat faringian si afecteaza o treime dintre persoanele care fac tratament pentru cancer si in proportie de 90% dintre cei infectati cu HIV.
Candida esofagiana provoaca ulceratii dureroase, iar infectia se poate extinde la intestine. Pot aparea si dureri in zona sternului (capul pieptului) si a abdomenului superior, greata si varsaturi.
Candidoza mamara
Este o infectie localizata la mameloane si apare mai ales in timpul alaptarii. Simptomele includ senzatii de mancarime si arsura a mamelonului, mai ales dupa alaptare, dar si aparitia unor pete de culoare rosie sau albicioase pe areole. Mama poate transmite infectia bebelusului, tratamentul fiind aplicat si mamei, si copilului.
Candidoza cutanata
Afectiunea se poate manifesta oriunde pe piele, dar cel mai des apare in zonele in care aceasta se pliaza. La nivelul pielii, candidoza se manifesta in zona inghinala, in pliuri, in cazul celor supraponderali, la axila (subrat), sub sani, pe abdomen, intre degete, la mana sau la picioare, pe partea interioara a coapselor, intre fese.
Infectia se manifesta prin eruptie cutanata, pustule cu lichid, prurit, usturime si senzatie de caldura. Candidoza se manifesta si la nivelul unghiilor care cresc deformate, sunt fragile, ingrosate.
Candidoza de sarcina
Sarcina este o perioada in care, datorita schimbarilor hormonale firesti, apare o predispozitie pentru infectia cu Candida Albicans, dar si cu Candida Glabrata si Candida Tropicalis. In medie, trei din patru femei insarcinate pot face candidoza.
Conform unui studiu, aproximativ 20% dintre femei au, in mod normal, candida in vagin. In timpul sarcinii, schimbarea normala a pH-ului vaginal creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea acestei ciuperci si frecventa infectiei poate creste la peste 30%. Cresterea nivelului de estrogen este unul din factorii care favorizeaza infectia cu candida. Femeia gravida poate transmite infectia copilului la nastere, astfel ca tratamentul este esential. In timpul sarcinii, infectia cu candida nu provoaca mari problemei mamei, dar poate fi transmisa copilului.
Candidoza la bebelusi si copii
Nou-nascutii pot avea simptome de infectie cu candida la nastere sau la putin timp dupa. Este cea mai frecventa infectie fungica la sugari si copii. Infectia poate fi luata de la mama sau o poate dezvolta bebelusul si o transmite mamei care-l alapteaza. Cauza este sistemul imunitar imatur al copilului. Nu este un motiv de ingrijorare si se trateaza fara complicatii, dar sfatul si supravegherea medicala pana la vindecare sunt esentiale. Nu este clar de ce unii sugari dezvolta simptome, in timp ce altii nu.
Simptomele infectiei apar brusc, acestea fiind: pete albe pe cerul gurii si pe limba, dar si in interiorul obrajilor. Pot exista si leziuni rosii care sangereaza usor, iar acestea sunt dureroase si irita copilul, care poate fi agitat si poate refuza sa suga. Netratata, candidoza bucala la bebelus se poate extinde la nivelul faringelui si se poate complica. In unele cazuri – prematuri, probleme asociate, infectia poate fi grava la sugarul mic si poate afecta respiratia si ritmul cardiac.
Copilul mic poate dezvolta si o forma de candidoza de scutec. Proliferarea ciupercii este favorizata de zonele umede, iar scutecul este locul perfect. Infectia se manifesta sub forma unei iritatii rosiatice care, in mod evident, produce disconfort copilului.
Complicatiile candidozei
Desi, de regula, complicatiile sunt destul de rare, unele tipuri de candidoza pot duce la probleme grave de sanatate, daca sunt lasate netratate. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar, cei care fac terapie impotriva cancerului, bolnavii de HIV/SIDA, diabeticii, persoanele obeze sau varstnicii, cei care urmeaza medicatii cu steroizi sau tratamente indelungate cu antibiotice puternice (bolnavii de tuberculoza, de exemplu) pot face forme severe de candidoza cu infectii sistemice, cauzand candidoza invaziva, care poate pune viata in pericol.
Infectia poate progresa, ajungand in sange si de aici in plamani, la valvele inimii si ficat. Ciuperca poate provoca infectii sau inflamatii la nivelul meningelui si esofagului, endoftalmita (inflamarea membranelor oculare), endocardita si artrita.
Candida poate provoca si o infectie generalizata in sange, numita candidemie. Statistica arata ca infectia sangelui cu candida este a patra cauza a infectiilor generalizate ale sangelui.
Candidoza invaziva afecteaza cel mai frecvent persoanele bolnave si aflate in stare critica. In 40% din cazurile care fac candidoza cu aceasta forma generalizata, se inregistreaza decesul.
Diagnosticarea afectiunii
Simptomele sunt elementele care trebuie sa determine prezentarea la medic, iar in functie de localizarea infectiei se face si diagnosticarea. Candidoza cutanata si cea din zona orofaringiana sunt vizibile la simpla examinare, iar candidoza vaginala si cea urogenitala se pot diagnostica prin anamneza si examen local. Toate formele de candidoza se confirma prin teste de laborator, cu probe recoltate din zona unde se manifesta candidoza, si arata cu precizie tipul de ciuperca ce a produs infectarea. Determinarea ciupercii este esentiala, pentru un tratament corect si pentru a preveni reinfectarea.
Diagnosticul ia in calcul istoricul medical al pacientului, dat fiind faptul ca infectia este facilitata de unele afectiuni preexistente sau de anumite particularitati (obezitate, sarcina).
Testul de sange este si el obligatoriu, ca masura pentru a identifica daca ciuperca este sau nu prezenta in sange.
Cum se trateaza candidoza
Tratamentul pentru infectiile cu candida depinde de severitatea si frecventa infectiilor, dar si de patologia pacientului.
Pentru simptome usoare si moderate, cu episoade unice de infectare, se foloseste terapia locala (vaginala, urogenitala sau cutanata). Medicamentele antifungice sunt disponibile sub forma de creme, unguente, tablete si supozitoare, insa unele dintre acestea nu pot fi eliberate decat pe baza de reteta.
Tratamentul medicamentos pentru candidoza se recomanda numai cu sfatul medicului, in doze prescrise riguros de acesta, in anumite conditii, pentru anumite forme de candidoza. Tratamentul candidozei la femei poate avea unele particularitati comparativ cu acela pentru barbati.
Recidiva infectiei cu candida se trateaza printr-o alta abordare terapeutica si, uneori, se face in cuplu. Acesta este unul din motivele pentru care anamneza este foarte importanta.
Desi este o afectiune usoara, tratarea corecta de catre medic, dupa stabilirea exacta a tipului de ciuperca ce produce patologia, este foarte importanta, pentru ca simptomele sunt extrem de neplacute, boala se poate agrava, iar recidiva produce forme mai severe de infectie.
Solutii pentru prevenirea infectiei
Rata de infectare cu Candida Albicans sau alte tipuri de ciuperci din familia Candida este foarte mare. Este destul de greu sa previi infectarea, mai ales daca exista o predispozitie, dar unele masuri pot reduce riscul.
Acestea sunt cele mai simple si eficiente cai prin care se poate reduce riscul aparitiei infectiei cu candida:
- Lenjeria de bumbac este cea mai buna alegere;
- Evitarea folosirii hainelor foarte stramte, mai ales daca exista o prima infectie sau predispozitie;
- Evitarea folosirii exagerate a produselor locale de igiena feminina. Acestea strica echilibrul natural din vagin, eliminand unele dintre bacteriile bune care au ca rol combaterea infectiilor cu candida. Foloseste sapunuri albe (fara coloranti) cu pH neutru;
- Evitarea produselor parfumate: spumante de baie, sapunuri, spray-uri si tampoane parfumate, toate pot favoriza dezvoltarea infectiei cu candida;
- Evitarea bailor foarte fierbinti: tot ceea ce este fierbinte si umed favorizeaza dezvoltarea ciupercii;
- Este recomandat sa mentii o igiena corespunzatoare cand mergi la baie: pentru a evita raspandirea microbilor din rect catre vagin, sterge-te intotdeauna din fata in spate;
- Igiena in timpul menstruatiei trebuie pastrata cu rigurozitate;
- Mentinerea nivelului glicemiei in limite normale;
- Evitarea antibioticelor si folosirea acestora in dozele si cu recomandarea medicului, concomitent cu probiotice;
- O dieta echilibrata si consumul constant de iaurt pentru continutul de probiotice sunt utile ca masuri preventive.
Tratamentele naturiste extrem de populare nu vindeca niciodata cu adevarat candida, dar pot preveni infectia. Medicii nu sustin terapiile naturiste, pentru ca, exceptand cazurile foarte usoare, pentru combaterea infectiei este necesar tratamentul medicamentos adecvat. Terapiile naturiste pot ameliora infectia, dar cresc riscul de recidiva si agravare a bolii.
Sursa foto: shutterstock