fbpx

Cum afecteaza prezenta virusului HPV nasterea?

Virusul HPV este unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare pentru viitoarele si actualele mamici. Se stie ca acest virus este transmisibil pe cale sexuala, afectand pana la doua treimi din populatia feminina activa din punct de vedere sexual. Uneori acestea nici nu constientizeaza prezenta virusului (care se poate manifesta sau nu prin aparitia de veruci genitale) .

Virusul Papiloma uman  (Human Papilloma Virus) este  virusul care infecteaza epiderma si membranele mucoase ale omului. Acesta este invinuit in aparitia cancerului de cervix, vulva, vagin, si anus la femei. In cazul barbatilor, poate duce la cancer de anus si penis. In cazul ambelor sexe la aparitia unor tipuri de cancer oro-faringian.

Medicii specialisti in obstetrica-ginecologie pun accent pe efectuarea testarilor complete in sfera ginecologica inaintea conceperii unei sarcini:

  • examen secretie vaginala completa,
  • examen Babes Papanicolaou,
  • Mycolpasma/Ureaplasma,
  • Chlamydia,
  • genotipare HPV

In functie de rezultatele analizelor, medicul poate recomanda tratament inaintea conceperii, astfel incat viitoarea mamica sa fie perfect sanatoasa si apta pentru a duce o sarcina la bun sfarsit.

Cu toate acestea, exista si situatii in care sarcina survine inaintea efectuarii analizelor si investigatiilor necesare perioadei de preconceptie. Iar atunci cand aceasta survine si pe fondul unei infectii cu virusul HPV, cu atat mai mult creste gradul de ingrijorare al viitoarei mamici. Teama de a pierde sarcina sau de a nu putea-o duce pana la termen se afla constant in gandul femeii.  Prezenta virusului HPV se poate face simtita prin aparitia de negi genitali, care, datorita modificarilor hormonale din sarcina, isi pot mari dimensiunea. Uneori obstructioneaza vaginul. In acest caz, se va interveni chirurgical pentru deblocarea canalului vaginal in vederea obtinerii unei nasteri pe cale naturala.

Monitorizarea mult mai atenta a sarcinii este primul pas spre o sarcina normala, sanatoasa si spre o nastere pe cale naturala. Alege medicul corect care va urma toti pasii necesari!

In cazuri foarte rare, femeia poate transmite virusul HPV fatului (nasterea prin cezariana nu garanteaza prevenirea acestei probleme). Pot aparea, foarte rar, cazuri  de papilomatoza respiratorie recurenta la copiii care au intrat in contact transplacentar, perinatal sau postnatal cu virusul HPV ( in special tulpinile 6 si 11).

 

Dr. George Diaconu

Dr. George Diaconu

“Atentie! Nu recomand viitoarelor mamici sa se autotrateze pentru HPV-ul manifestat prin negi genitali cu solutii gasite pe internet sau cu medicamente pentru negi normali. Aplicarea locala a acestor medicamente este strict interzisa in perioada sarcinii. In schimb, indemnul meu pentru paciente este sa mearga la toate consultatiile si investigatiile necesare in sarcina, astfel incat infectia cu HPV sa fie monitorizata atent de medicul specialist”- Dr George Diaconu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Royal Hospital.

 

Riscurile ca virusul HPV sa fie transmis catre fat in timpul nasterii sunt extrem de mici si, in cele mai multe cazuri, organismul bebelusului reuseste sa elimine singur virusul din organism. Dupa nastere, femeia trebuie sa continue monitorizarea medicala a prezentei virusului HPV si sa urmeze tratamentul indicat de medicul curant.

Nu uita ca noi suntem aici pentru a te ajuta, a te ghida in sistemul medical, acolo unde alegerea din start a medicului/clinicii potrivite este absolut esentiala. Alege Besmax Medical Concierge, alege sanatatea! Ne poti solicita ajutorul oricand!



Articole recomandate

Not found