In zilele noastre, diabetul la copii este o afectiune intalnita tot mai des. Predispozitia genetica, provocarile vietii moderne si dieta dezechilibrata expun copiii la riscuri majore pentru sanatatea lor, diabetul fiind unul dintre acestea, alaturi de complicatiile pe care le poate provoca. Se spune ca tratamentul cel mai eficient este chiar preventia. Asadar, in randurile urmatoare, vei afla cum apare diabetul la copii, cum se manifesta si care sunt metodele de tratament si de preventie.
- Ce este diabetul zaharat
- Cauzele aparitiei diabetului la copii
- Diabetul la copii – simptome, complicatii
- Analize pentru depistarea diabetului la copii
- Tratament diabet tip 1 la copii
- Preventie
- Drepturile copilului cu diabet
Ce este diabetul zaharat
Principala sursa de energie a organismului este glucoza, obtinuta in urma unor numeroase procese de transformare a alimentelor. Insulina este hormonul care se ocupa cu distribuirea corecta a glucozei catre organe, iar cand insulina este insuficienta sau organismul nu raspunde corespunzator la actiunea ei, glucoza se acumuleaza in sangele circulant, aparand fenomenul numit hiperglicemie. Diabetul zaharat este o afectiune endocrina, caracterizata prin inregistrarea unor valori ridicate ale glicemiei si care, netratata, poate conduce la aparitia de complicatii severe, inclusiv la deces.
Excluzand diabetul gestational, care se manifesta la unele femei in ultimul trimestru de sarcina, diabetul zaharat exista sub doua forme: diabet zaharat tip 1 (insulino-dependent), respectiv diabet zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent). La copii, forma cea mai frecventa este diabetul de tip 1, in timp ce diabetul non-insulino-dependent se manifesta doar in cazuri izolate.
Cauzele aparitiei diabetului la copii
Exista o serie de cauze care se pot face responsabile pentru declansarea diabetului la copii:
⦁ predispozitia genetica (mostenirea bolii de la parinti, sansele fiind si mai crescute daca ambii parinti sufera de diabet zaharat);
⦁ infectiile virale care au afectat pancreasul, mai exact insulele Langerhans, ale caror celule beta sunt responsabile pentru secretia de insulina;
⦁ mecanismele autoimune care deruteaza, practic, sistemul imunitar, acesta ajungand sa-si distruga propriile celule beta din pancreas;
⦁ regimul alimentar dezechilibrat este un factor agravant demn de luat in seama. Practic, o persoana predispusa la declansarea diabetului, din punct de vedere genetic sau imunologic, isi poate grabi aparitia si dezvoltarea bolii printr-o dieta haotica si un stil de viata necorespunzator.
Diabetul la copii – simptome, complicatii
Diabetul juvenil (de tip 1) are, de regula, un debut brusc si o evolutie rapida. De aceea, este important sa mergi la medic cu copilul tau, daca manifesta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
⦁ senzatie de sete sau foame pronuntata;
⦁ urinari frecvente, in special in timpul noptii;
⦁ pierdere in greutate nejustificata;
⦁ vedere incetosata;
⦁ ulceratii bucale persistente;
⦁ stare de oboseala sau iritabilitate;
⦁ respiratie cu miros fructat;
⦁ imunitate scazuta.
Depistarea din timp a diabetului la copii si tratarea corespunzatoare reduc riscul ca aceasta afectiune sa evolueze spre complicatii majore. Diabetul netratat poate afecta sistemul cardiovascular, poate duce la afectiuni neurologice (neuropatie diabetica), tulburari de vedere, disfunctii renale, ulceratii la nivelul pielii sau chiar cetoacidoza diabetica.
Cu o evolutie foarte rapida (cateva ore), cetoacidoza diabetica se caracterizeaza prin acumularea de cetone in organism, in urma descompunerii defectuoase a alimentelor. Astfel, pot aparea manifestari specifice: confuzie, dureri abdominale, uneori, greata si varsaturi. Prezenta cetonelor in urina este un semn caracteristic cetoacidozei diabetice.
Copiii au o sensibilitate deosebit de crescuta (mai pronuntata decat la adulti) la deficitul de insulina si, deci, prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii, precum cetoacidoza diabetica. S-a descoperit, de asemenea, ca episoadele de hipoglicemie sau cetoacidoza diabetica pot conduce la afectare cerebrala, cu o usoara scadere a capacitatii intelectuale, tulburari de concentrare si dificultati de invatare.
Analize pentru depistarea diabetului la copii
Diabetul, fiind o afectiune cu evolutie imprevizibila, cu cat este diagnosticat mai devreme, cu atat cresc sansele sa fie tratat corespunzator, cu valori ale glicemiei mentinute in limite normale. Glicemia normala la copii se incadreaza in acelasi interval cu valorile normale in cazul adultilor, intre 70 si 100 mg/dL. Pentru o masurare cat mai precisa, recoltarea sangelui se face dimineata, pe nemancate (a jeun), iar diagnosticul de diabet zaharat este stabilit in functie de anumite criterii, fiind suficienta indeplinirea a cel putin unuia dintre ele:
⦁ o valoare a glicemiei mai mare de 126 mg/dL la minimum doua masuratori a jeun;
⦁ testul de toleranta la glucoza indica o glicemie mai mare de 200 mg/dL;
⦁ hemoglobina glicozilata (HbA1c) are o valoare de peste 6,5%;
⦁ glicemia este de peste 200 mg/dL, daca este masurata in oricare moment al zilei.
O prima opinie medicala corecta, prin alegerea unui medic competent, reprezinta un pas cat se poate de important, atunci cand vine vorba de investigarea problemelor de sanatate ale copiilor, acestea avand, de regula, o evolutie mai rapida si riscuri mai mari decat la adulti. In ceea ce priveste diabetul la copii, el este cu atat mai dificil de depistat, cei mici neputand identifica sau explica usor simptomele cu care se confrunta. In acelasi timp, unele manifestari ale diabetului la copii pot fi confundate usor cu alte afectiuni si pot fi tratate necorespunzator, motiv pentru care conteaza foarte mult abordarea personalizata a medicului care se ocupa de investigatii.
Odata stabilit diagnosticul, medicul va parcurge, impreuna cu familia pacientului, planul de tratament si ii va consilia cu privire la modul de administrare al medicamentelor si regimul alimentar necesar.
Tratament diabet tip 1 la copii
Precum in cazul adultilor, obiectivul tratamentului pentru diabet zaharat la copii este mentinerea unor valori normale ale glicemiei, acest lucru putand fi obtinut prin medicatie, dieta sau cu o buna corelare a tratamentului medicamentos cu regimul alimentar.
Tratamentul medicamentos al diabetului de tip 1 se face prin administrarea de insulina sub forma de injectii sau cu ajutorul unei pompe de insulina. Este indicat ca primele doze de insulina sa fie administrate de catre cadrele medicale, cu tinerea sub observatie a oscilatiilor glicemiei, pentru a putea identifica modul in care copilul raspunde la tratament, avand in vedere ca glicemia la copii poate varia brusc, putand aparea crize hiperglicemice sau hipoglicemice. Ulterior, in timp, copilul va ajunge sa invete cum sa masoare glicemia si cum sa-si administreze singur dozele de insulina.
Regimul alimentar in cazul copiilor cu diabet zaharat poate fi o provocare majora, avand in vedere ca vor trebui limitate sau chiar interzise alimentele cu adaos de zahar, produsele de panificatie si chiar unele fructe. In aceeasi masura, trebuie sa se acorde atentie cantitatilor de mancare consumate la fiecare masa, dar si dezvoltarii unui stil de viata activ, pentru a evita cresterea in greutate, factor agravant in diabetul zaharat. Medicul curant si nutritionistul vor indruma pacientul si familia, pentru a se asigura ca regimul alimentar adoptat ramane unul corect.
Multi parinti se intreaba daca diabetul la copii se vindeca, insa este important de retinut ca, precum in cazul adultilor, diabetul zaharat este o conditie medicala ce poate fi tinuta sub control, insa nu poate fi vindecata definitiv.
Preventie
Exista numeroase situatii in care diabetul zaharat nu prezinta simptome decat foarte tarziu, devenind mult mai dificil de tinut in frau. Tehnologia moderna a adus, insa, beneficiul de a putea depista astfel de afectiuni inca dinaintea aparitiei manifestarilor, prin efectuarea de teste genetice. In acest fel, poti afla cu precizie starea de sanatate a copilului tau si ii poti oferi din vreme sansa la identificarea solutiilor medicale corecte.
In ceea ce priveste tratamentul urmat pentru diabetul zaharat, dar si complicatiile, este important ca atat familia, cat si adultii prezenti in preajma copilului in alte medii sociale (scoala, activitati sportive sau recreative) sa fie corect si complet informati cu privire la modul in care trebuie sa actioneze in eventualitatea unei situatii limita (episoade de hiperglicemie sau hipoglicemie).
Drepturile copilului cu diabet
Exista o dispozitie legala (Hotararea nr. 166/2016 a Curtii de Apel Brasov), initial, limitata la intervalul de varsta 0-7 ani, conform careia toti copiii care nu au implinit varsta de 18 ani si care sufera de diabet non-insulino-dependent pot fi incadrati la gradul de handicap grav si au dreptul la insotitor. Aceasta inseamna ca este dreptul lor, prin lege, ca indiferent de situatia familiala, copiii diabetici sa fie supravegheati si indrumati permanent in ceea ce priveste tratamentul, alimentatia si stilul de viata. De asemenea, copiii care sufera de diabet de tip 1 beneficiaza de o alocatie suplimentara, in valoare de 200 de lei.
Sursa foto: Shutterstock