Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite afectiuni ale sistemului endocrin. Lasat netratat, afecteaza metabolismul si functionarea altor organe. Citind in continuare, poti afla care sunt cauzele aparitiei diabetului, cum se manifesta, in ce consta tratamentul si cum poti preveni aparitia bolii.
- Cauze
- Factori de risc
- Simptome
- Tipuri
- Valorile normale ale glicemiei
- Diagnostic
- Complicatii
- Tratament
- Reguli in alimentatie pentru bolnavii de diabet zaharat
- Preventie
Cauze
Doctorii nu stiu inca de ce apare diabetul de tip 1. Dintr-un motiv inca necunoscut, sistemul imunitar ajunge sa distruga celulele din pancreas care produc insulina. Se crede ca genele joaca un rol pentru bolnavii de diabet de tip 1, insa la fel de posibil este ca prezenta unui virus necunoscut sa declanseze activitatea anormala a sistemului imunitar.
Diabetul de tip 2, in schimb, apare printr-o combinatie de factori genetici si stilul de viata. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, 89% dintre diabetici sunt supraponderali sau obezi. Acest exces joaca un rol important, mai ales daca se afla in zona abdominala, deoarece creste rezistenta celulara la efectele insulinei din sange.
Factori de risc
Diabetul de tip 1 apare mai ales pe fond genetic si este detectat in copilarie, in timp ce diabetul de tip 2 are o probabilitate mai mare de aparitie. Astfel, in diabetul zaharat exista urmatorii factori de risc:
- Istoricul familial – daca ai o ruda apropiata cu diabet de tip 2, exista un risc mai mare de imbolnavire. Daca ambii parinti sunt bolnavi de diabet, probabilitatea poate ajunge pana la 80%;
- Excesul ponderal – surplusul de kilograme creste riscul de a avea diabet zaharat. Un indice de masa corporala mai mare de 30 kg/m2 inseamna ca esti o persoana obeza si ca ar fi bine sa iei masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet. Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii. In plus, daca circumferinta abdomenului depaseste jumatate din inaltimea ta in centimetri, depozitele de grasime pot afecta sanatatea, crescand riscul de diabet;
- Hipertensiunea arteriala – daca ai tensiune crescuta, inseamna ca exista un risc mai mare de diabet. O tensiune ridicata depaseste 140/90 mmHg. Mai mult, daca exista momente hipertensive, este bine sa te adresezi medicului, deoarece exista riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare;
- Varsta – poate reprezenta un factor de risc, mai ales alaturi de obezitate si hipertensiune. Personalul medical recomanda testarea glicemiei la toate persoanele de peste 45 de ani;
- Diabetul gestational – daca ai avut diabet gestational, exista un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Mamicile care au avut diabet in timpul sarcinii si au nascut un copil de peste 4 kg ar trebui sa isi testeze regulat glicemia, cel putin o data la 6-12 luni si chiar mai des dupa 45 de ani.
Simptome
La inceput, diabetul zaharat nu are simptome, motiv pentru care este rareori diagnosticat in faza sa incipienta. Cresterea nivelului glucozei din sange are loc lent, astfel ca simptomele apar in timp. Printre acestea, se afla:
- Setea;
- Poliuria (urinarea in cantitati mari);
- Polifagia (apetitul crescut);
- Oboseala
Pe masura ce boala progreseaza si in lipsa tratamentului, pot aparea si alte simptome:
- Intarzierea vindecarii ranilor;
- Infectii frecvente;
- Furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor;
- Vedere incetosata;
- Infectii urinare frecvente.
Tipuri
Diabetul este de tip 1 sau juvenil (insulino-dependent) sau de tip 2 (diabet de maturitate). Diabetul de tip 1 presupune lipsa insulinei in corp sau existenta unei cantitati reduse. Drept urmare, pancreasul functioneaza deficitar, iar bolnavii necesita tratament constant cu insulina. Este detectat in primii ani de viata sau in adolescenta.
Diabetul de tip 2 apare ca urmare a rezistentei celulare la actiunea insulinei, precum si a existentei unei deficiente la nivelul pancreasului. Apare mai ales in asociere cu obezitatea. Pacientii nu sunt dependenti de insulina, insa trebuie sa urmeze o dieta stricta, sa isi monitorizeze glicemia si sa ia medicamentele recomandate de medicul specialist.
Valorile normale ale glicemiei
Diabetul nu este vindecabil, insa este necesara mentinerea glicemiei in parametri normali, pentru a evita aparitia complicatiilor. In mod normal, glicemia are o valoare cuprinsa intre 72 mg/dl si 108 mg/dl pe stomacul gol, atunci cand persoana nu a mancat in ultimele opt ore. De asemenea, o valoare de 180 mg/dl este normala, daca glicemia a fost luata la doua ore de la masa.
Merita stiut ca o valoare cuprinsa intre 120 si 180 mg/dl este considerata la limita; reprezinta o faza in care inca se pot lua masuri pentru a preveni diabetul. Un nivel mai mare de 215 mg/dl este considerat ridicat, iar o glicemie mai mare de 315 mg/dl este periculoasa.
Pe de alta parte, si o valoare a glicemiei sub 50 mg/dl este riscanta si poate pune sanatatea in pericol.
Diagnostic
Stabilirea unui diagnostic corect si timpuriu este esentiala pentru a preveni aparitia complicatiilor. De aceea, este important sa apelezi la un first medical opinion de calitate. Astfel, vei beneficia de recomandarile unor profesionisti si de un tratament potrivit simptomelor tale. Mai jos sunt cateva analize tipice pentru diagnosticarea diabetului:
- Analize de sange – in general, recoltarea se face dimineata, pe stomacul gol;
- Test oral de rezistenta la glucoza – se recolteaza sange dimineata, pe stomacul gol, iar ulterior, pacientul primeste o bautura dulce cu un continut de 75 g de glucoza; la doua ore, analiza sangelui se repeta, pentru a vedea cat de mult a crescut nivelul glicemiei;
- Hemoglobina glicata (HbA1c) – un test care arata variatia glicemiei in ultimele trei luni.
Complicatii
Complicatiile asociate diabetului apar mai ales in cazul persoanelor care isi neglijeaza boala si au episoade lungi de hiperglicemie. Astfel, pot aparea complicatii:
- Cardiovasculare – persoanele cu diabet au un risc de doua ori mai mare de aparitie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral;
- Oculare – retinopatia diabetica apare atunci cand vasele mici din retina se imbolnavesc. Vederea scade treptat, iar lasata netratata, poate duce la pierderea completa a vederii;
- Renale – exista un risc de nefropatie diabetica, imbolnavirea rinichilor din cauza diabetului zaharat. Netratata, poate duce la insuficienta renala, atunci cand o parte a rinichiului este distrusa. In cele mai grave cazuri, pacientul ajunge sa faca dializa;
- Piciorul diabetic – apare pe fondul neuropatiei diabetice (amortirea unor zone ale corpului). Se manifesta prin ulceratii la nivelul piciorului, infectii frecvente, distrugerea progresiva a oaselor si a articulatiilor. In lipsa tratamentului, piciorul devine necrozat si exista un risc de amputare.
Aceste complicatii, care pot agrava sanatatea diabeticului, pot fi prevenite daca pacientii merg la consult atat la diabetolog, cat si la cardiolog, oftalmolog, nefrolog si chirurg vascular sau ortoped, in functie de gravitatea piciorului diabetic. Foarte important de stiut este ca astfel de consultatii sunt decontate de stat si ar trebui sa faca parte din rutina de investigatii periodice ale unei persoane diabetice.
Tratament
In cazul diabetului de tip 1, tratamentul consta in administrarea de insulina, in doze recomandate de medicul specialist.
Pentru bolnavii de diabet de tip 2, doctorul recomanda o serie de medicamente pentru normalizarea glicemiei si modificarea dietei. In situatii rare, se poate recomanda si pentru acestia insulina, insa doar pe termen scurt.
Pe langa dieta, este necesar un program regulat de exercitii fizice. Acestea ajuta la reducerea excesului ponderal si ajuta la reglarea nivelului glucozei din sange. La inceput, sunt recomandate plimbarile lungi si apoi se poate trece la alergare, mers pe bicicleta, inot sau alte activitati fizice tolerate.
Reguli in alimentatie pentru bolnavii de diabet zaharat
Ca diabetic, exista cateva reguli stricte in ceea ce priveste alimentatia. Acestea sunt urmatoarele:
- Alimente permise la liber: carne, peste, oua, legume, lactate maturate;
- Alimente permise cu limite: fructe, lactate proaspete, cereale;
- Alimente interzise: zahar si produse din zahar, grasimi, prajeli, alcool.
Preventie
Doar diabetul de tip 2 poate fi prevenit. Acest lucru se poate realiza prin urmarea unor recomandari:
- Adopta un regim alimentar sanatos si variat, cu trei mese pe zi si doua gustari;
- Redu consumul de dulciuri concentrate, sucuri carbogazoase, alimente procesate sau prajite;
- Alege legume, cereale integrale, carne slaba, fructe cu masura, lactate degresate;
- Fa miscare cel putin 30 de minute pe zi;
- Mentine greutatea in limite normale pentru varsta si inaltimea ta. Indicele de masa corporala ar trebui sa fie sub 25 kg/mp;
- Masoara-ti glicemia la 6-12 luni;
- Tine sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
Diabetul zaharat este o afectiune care iti poate afecta stilul de viata. Pentru a evita aparitia complicatiilor, sunt foarte importante diagnosticarea timpurie si urmarea tratamentului recomandat de medicul specialist. In plus, schimbarea alimentatiei, precum si introducerea activitatii fizice in programul zilnic sunt esentiale pentru mentinerea glicemiei in limite normale.
Sursa foto: Shutterstock