fbpx

Ecografia de sold – ce este si cand se face

Ecografia de sold reprezinta o metoda exploratorie de tip neinvaziv, cu un cost redus si o utilitate insemnata. Datorita faptului ca este usor de accesat si ofera o multitudine de informatii cruciale inca de timpuriu, reprezinta metoda preferata de catre orice clinician atat drept profilaxie pentru o eventuala patologie a soldului, cat si pentru monitorizarea unei afectiuni deja depistate. Afla, mai departe, ce este ecografia de sold, cand se face, care este procedeul prin care se efectueaza si ce avantaje prezinta.

 

 

Ce este ecografia de sold

Ecografia este acea metoda imagistica de uz larg in practica medicala, preferata datorita proprietatilor sale de a fi neinvaziva (nu iradiaza), de a avea un cost redus si de a fi usor de acceptat de catre pacient, dat fiind gradul de disconfort minim sau inexistent, generat de aceasta procedura.

Cu ajutorul ecografiei de sold, se pot vizualiza structurile anatomice ale mai multor componente, precum:

  • Muschii;
  • Tendoanele;
  • Ligamentele;
  • Articulatiile (respectiv articulatia soldului);
  • Structura oaselor prezente in zona de examinare;
  • Cartilajele osoase;
  • Alte structuri moi de la nivelul soldului.

Informatiile obtinute cu ajutorul acestei proceduri sunt extrem de importante. Imaginile redate pe ecranul ecografului se pot pastra in format fizic, sub forma unor fotografii care pot fi revazute la un control ulterior, astfel comparandu-se mult mai usor starea precedenta a patologiei cu cea actuala si, de asemenea, pot fi folosite in cadrul unui consult interdisciplinar sau in cazul in care se doreste cautarea unei a doua opinii.

Metoda prin care se obtin informatiile (imaginile) din ecografia de sold este diferita decat in cazul tehnicilor imagistice iradiante (ex: radiografia). Principiul dupa care functioneaza este cel al ultrasunetelor. Astfel, se folosesc unde sonore cu o frecventa ridicata, care sunt transmise prin intermediul transductorului si care se indreapta catre organism. Diferentele dintre modurile de intoarcere a undelor dinspre structurile interne inapoi catre transductor reprezinta informatiile care vor fi convertite in imagini pe filmul de ecograf.

 

Cand se face ecografia de sold la bebelusi – displazie de sold

Cu toate ca ecografia de sold este o investigatie imagistica ce poate fi folosita in identificarea si monitorizarea mai multor patologii ale soldului, indiferent de varsta la care acestea survin, adevarata ei utilitate apare in cazul nou-nascutilor si/sau copiilor de varsta cat mai mica.

O patologie care beneficiaza de efectuarea unei ecografii de sold timpurii este displazia de sold. Aceasta este o afectiune a articulatiei soldului, intalnita in randul nou-nascutilor, si necesita o depistare cat mai precoce, o monitorizare atenta si o interventie (ortopedica sau chirurgicala) precoce, cu scopul prevenirii accentuarii patologiei pe viitor. Acest tip de displazie consta intr-o imbinare imperfecta intre osul femural si acetabul (structura osoasa ce corespunde bazinului si care acopera capul femural), astfel ca articulatia respectiva nu mai functioneaza normal.

Datorita abilitatii ecografiei de a permite vizualizarea atat a structurilor dure (ex: cap femural, acetabul), cat si a celor moi, oferind o imagine de ansamblu a intregii articulatii, displazia de sold poate fi identificata din timp si gestionata corespunzator.

 

Tehnica de examinare in ecografia de sold

Ecografia de sold este o procedura destul de simpla si nu necesita o pregatire speciala in prealabil. In general, este nevoie de unul dintre parinti, pentru a putea mentine bebelusul/copilul mic intr-o pozitie corecta (nemiscat) pe intreg parcursul examinarii.

Etapele care se parcurg intr-o ecografie de sold sunt:Besmax@CMH Ecografia de sold 2 300x200 - Ecografia de sold - ce este si cand se face

  1. Eliberarea zonei de examinat, prin inlaturarea obiectelor vestimentare;
  2. Eliminarea unor surse puternice de lumina – de preferat, stingerea luminii, pentru a putea mentine focusul asupra ecranului ecografului;
  3. Pozitionarea corecta a copilului si stabilizarea acestuia (in cazul in care este un nou-nascut sau un copil mic/necooperant);
  4. Aplicarea unui gel – atat pe pielea copilului (in zona de examinat), cat si pe capatul transductorului;
  5. Examinarea propriu zisa – urmarirea zonelor de interes, identificarea structurilor cu modificari si captarea imaginilor unde se intalnesc punctele de interes (ex: modificare la nivelul acetabulului);
  6. Repetarea etapelor si pentru cealalta articulatie a soldului.

In general, rezultatele sunt discutate pe loc cu medicul curant si, in functie de prezenta sau absenta unei patologii, se stabilesc urmatorii pasi care trebuie parcursi

 

Avantajele ecografiei de sold

Cu toate ca ecografia de sold este o investigatie de baza in cazul displaziei de sold la nou-nascuti si copii, aceasta poate fi folosita cu mare eficienta si in cazul unor patologii ale adultilor (corpi straini, tumori, alte modificari ale structurilor anatomice).

Nu exista contraindicatii si, de asemenea, nici dezavantaje ale acestei proceduri. In schimb, numarul avantajelor este unul considerabil. Printre principalele beneficii ale ecografiei se regasesc:

  • Lipsa iradierii – un mare avantaj al ecografiei este ca nu iradiaza (spre deosebire de radiografia de sold);
  • Gradul de disconfort minim sau chiar absent;
  • Costul mult redus fata de alte proceduri neiradiante (ex: RMN);
  • Disponibilitatea crescuta – majoritatea clinicilor si unitatilor spitalicesti dispun de un ecograf;
  • Imaginile clare ale structurilor – dure (osoase), dar si moi (muschi);
  • Aprecierea mai buna in timpul altor investigatii – datorita proprietatii de vizualizare a imaginilor in timp real, se pot realiza diferite proceduri invazive (ex: punctii, biopsii) sub ghidaj ecografic;
  • Evaluarea structurii tendoanelor – ecografia prezinta o mai buna acuratete chiar si decat in cazul RMN-ului;
  • Vizualizarea structurilor care nu pot fi identificate cu ajutorul radiografiei (ex: structurile moi).

Dat fiind faptul ca displazia de sold a nou-nascutului este o afectiune care a fost asociata cu un istoric familial (heredocolateral) pozitiv in cazul rudelor de grad apropiat, preventia este elementul central al combaterii acestei patologii. Astfel, pe langa testele genetice care trebuie efectuate cat mai timpuriu, cu scopul identificarii unei probabilitati in dezvoltarea patologiei, ecografia de sold reprezinta metoda de preventie nelipsita din controalele medicale ale unui copil ce prezinta un risc crescut.

In concluzie, ecografia de sold este o investigatie imagistica de o importanta semnificativa in practica clinica, ce nu prezinta contraindicatii si nu produce un disconfort real in timpul realizarii procedurii. Efectuarea ei cat mai precoce, dupa momentul nasterii, poate face diferenta, in cazul evolutiei unei patologii precum displazia de sold.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Ecografia de sold https://www.radiologyinfo.org/en/info/us-hip
  2. Ecografia de sold la copil https://kidshealth.org/en/parents/ultrasound-hip.html
  3. Displazia de sold https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-dysplasia/symptoms-causes/syc-20350209
  4. Displazia de sold – diagnostic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-dysplasia/diagnosis-treatment/drc-20350214


Articole recomandate

Not found