Fertilizarea in vitro este una dintre cele mai populare modalitati de reproducere asistata. Aceasta procedura inglobeaza o serie complexa de pasi, pentru a ajuta cuplurile infertile sa aiba un copil. Primele proceduri de acest fel au fost realizate in 1978, iar de atunci s-au nascut prin FIV peste opt milioane de bebelusi, conform Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie. Mai jos, poti afla cine poate fi un candidat ideal pentru FIV, in ce consta pregatirea pentru aceasta procedura, precum si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi.
- Pentru cine este recomandata fertilizarea in vitro
- Factori care influenteaza succesul unei proceduri FIV
- Pregatirea pentru FIV
- Pasii pe care trebuie sa-i parcurga un cuplu ce urmeaza o procedura FIV
- Cum se face FIV
- Proceduri de fertilizare in vitro
- Temeri si riscuri asociate procedurilor FIV
- Servicii medicale pe timp de pandemie
Pentru cine este recomandata fertilizarea in vitro
De regula, apeleaza la fertilizare in vitro (FIV) cuplurile in care unul dintre parteneri sau ambii sufera de o problema a aparatului reproducator si nu pot concepe un copil. In cele ce urmeaza, iti prezentam principalele motive pentru care un cuplu apeleaza la fertilizare in vitro:
- Partenera are trompele uterine absente sau blocate – acest lucru se poate intampla in cazul in care medicul recomanda scoaterea trompelor blocate;
- Partenerul este infertil – numarul spermatozoizilor este scazut sau motilitatea lor este redusa. In acest caz, sperma trebuie extrasa chirurgical din testicule;
- Partenera are o varsta reproductiva inaintata (peste 38 de ani), iar alte forme de terapie nu au avut succes;
- Au aparut probleme in inseminarea intrauterina;
- Unul dintre parteneri are infertilitate pe fondul endometriozei, tulburarii la ovulatie, productiei reduse de spermatozoizi sau in cazuri de infertilitate inexplicabila, iar alte metode de tratament nu au avut rezultate;
- Partenera sufera de insuficienta ovariana prematura – in acest caz, medicii recomanda folosirea de ovocite provenite de la o donatoare.
Factori care influenteaza succesul unei proceduri FIV
Probabilitatea de a avea un copil sanatos in urma folosirii procedurii de fertilizare in vitro depinde de mai multi factori. Uneori, FIV poate presupune un timp mare de asteptare pana la obtinerea rezultatului dorit, fiind o solutie costisitoare. Daca alegi transferul mai multor embrioni, pentru a fi sigur de dezvoltarea macar a unuia, exista un risc destul de mare de sarcina multipla. Printre factorii care influenteaza succesul procedurii FIV se afla:
- Varsta mamei – exista o relatie directa intre varsta mamei si probabilitatea de a naste un copil sanatos. Mamele de 20-25 de ani au cele mai mari sanse de a naste un copil folosind propriile ovule. Femeile de peste 41 de ani sunt sfatuite sa ia in considerare folosirea unor ovule donate, pentru a creste sansele de succes ale FIV;
- Starea de sanatate a embrionului – un embrion dezvoltat este asociat unei rate mai mari de sarcini prin comparatie cu cei mai putin dezvoltati (embrionii de doua sau trei zile).
- Istoria reproductiva a mamei – femeile care au mai nascut anterior au sanse mai mari de a ramane insarcinate prin FIV decat cele care nu au nascut niciodata. Pe de alta parte, rata de succes este mai mica in cazul femeilor care au folosit fertilizarea in vitro de mai multe ori si nu au ramas insarcinate;
- Cauza infertilitatii – persoanele cu o productie normala de ovule au sanse mai mari de a ramane insarcinate prin FIV. De cealalta parte, femeile care au endometrioza severa prezinta o probabilitate mai mica de a ramane insarcinate decat femeile cu infertilitate inexplicabila;
- Stilul de viata – femeile care fumeaza au o productie de ovule redusa, fapt care creste riscul de esec al procedurii. In fapt, fumatul poate scadea cu pana la 50% sansele de succes ale FIV. Obezitatea reprezinta un alt factor ce reduce sansele de a avea un copil prin FIV. Consumul de alcool, cofeina in exces si luarea unor medicamente pot afecta fertilitatea, dar si sansele de succes ale fertilizarii in vitro.
Pregatirea pentru FIV
Fertilizarea in vitro este un proces solicitant atat fizic, cat si emotional, iar pregatirea organismului este vitala pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Inainte de a incepe un ciclu FIV, este recomandat sa faci cateva schimbari in stilul de viata:
- Opteaza pentru o dieta sanatoasa si echilibrata, din care sa nu lipseasca vitaminele si mineralele;
- Ia vitamine prenatale, pentru a completa necesarul de vitamine, insa doar dupa o discutie cu medicul specialist;
- Ia masuri pentru a mentine o greutate sanatoasa pentru varsta si inaltimea ta;
- Renunta la fumat si alcool;
- Redu stresul prin introducerea unor modalitati de relaxare (sport, yoga, meditatie, masaj etc.);
- Evita calatoriile in regiuni in care poti fi expusa la diferite virusuri (de exemplu, virusul Zika) sau boli infectioase, care pot intarzia tratamentul de fertilizare.
Pasii pe care trebuie sa-i parcurga un cuplu ce urmeaza o procedura FIV
Pentru a creste sansele de succes ale procedurii de fertilizare in vitro, este indicat ca fiecare cuplu sa urmeze urmatorii pasi.
Prima discutie cu medicul
Primul pas este o discutie detaliata dintre medic si cuplu. Medicul va examina documentele medicale, analizele sau consultatiile anterioare si va recomanda, daca este cazul, noi investigatii.
Alegerea doctorului potrivit este, in aceasta perioada tensionata, mai importanta ca oricand. Optarea pentru un serviciu de tip concierge medical ofera numeroase avantaje: acces rapid la specialisti de top, asigurarea unui traseu medical corect, evitarea drumurilor inutile de la un doctor la altul, precum si reducerea semnificativa a timpului de asteptare. In plus, poti beneficia de asistenta 24/7, de un sistem performant de monitorizare a sanatatii si de un navigator de pacient dedicat.
Intocmirea dosarului FIV
Pentru a intocmi dosarul FIV, este necesar sa va intalniti cu o persoana special desemnata in acest sens. La aceasta intalnire, analizele vor fi verificate din nou si va fi nevoie de repetarea unor analize mai vechi de sase luni. Vi se vor explica pasii necesari pentru ca procedura sa decurga fara probleme.
Pregatirea pentru FIV
Urmatorul pas este pregatirea pentru FIV. Este necesara o programare pentru o consultatie, in timpul ciclului menstrual anterior tratamentului programat. Aceasta consultatie trebuie sa aiba loc cel mai tarziu in a 14-a zi de la debutul fluxului menstrual. In timpul ciclului menstrual, este indicat sa apelezi la metode contraceptive de tip bariera (prezervativ, diafragma etc.), pentru a nu ramane insarcinata.
Consultatia preliminara
In timpul acestei consultatii, se vor verifica investigatiile de la dosar si se vor face completari cu alte analize, daca acestea lipsesc. Dosarul pentru FIV ar trebui sa contina urmatoarele analize:
- Hormoni androgeni;
- Examen cervical;
- Ecografie vaginala;
- Examen de secretie vaginala;
- Ac anti-rubeola;
- Ag Hb-s;
- Ag Hg-c;
- HIV;
- Examen Babes-Papanicolau;
- Progesteron seric;
- Estradiol seric;
- Prolactina;
- FSH;
- Biopsie de endometru;
- VDRL, TRHA;
- TSH;
Tot in acest moment se stabileste tipul de protocol de stimulare ovariana, potrivit situatiei voastre, si data inceperii tratamentului.
Stimularea ovariana
In mod normal, o femeie produce un ovul in fiecare ciclu menstrual. Totusi, procedura de FIV necesita mai multe ovule, pentru a creste sansele de succes. Pentru ca organismul sa produca mai multe ovule, ti se vor administra hormoni, iar medicul va monitoriza cu atentie starea de sanatate si va realiza teste de sange si radiografii, pentru a vedea cand trebuie extrase.
Recoltarea ovulelor
Recoltarea ovulelor se realizeaza printr-o procedura numita aspiratie foliculara. Este o interventie realizata sub anestezie. Doctorul va folosi un ac minuscul, pentru a extrage ovulele din foliculii din ovar. Acul va fi folosit pentru a aspira ovulele din fiecare folicul. Foarte important de stiut este ca aspiratia foliculara trebuie realizata intr-un moment anume, la 34-36 de ore de la ultima injectie hormonala, inainte de ovulatie.
Fertilizarea ovulelor
Fertilizarea consta in combinarea spermei cu ovulele, ambele prelevate in aceeasi zi. Acestea sunt asezate in eprubete, intr-un mediu controlat, si sunt lasate sa interactioneze timp de cateva ore. In cazuri rare, cand numarul de spermatozoizi este redus, este indicat ca sperma sa fie injectata in ovul. Procesul poarta numele de injectie intracitoplasmatica.
Cultura embrionara
Unirea dintre spermatozoid si ovul se numeste embrion. Pentru ca acesta sa devina blastocist, urmatoarea faza in evolutie, este nevoie de maximum cinci zile. In tot acest timp, personalul de laborator verifica stadiul de dezvoltare, pentru a se asigura ca lucrurile evolueaza normal.
Transferul embrionar
Dupa circa cinci zile de la recoltare, embrionul este introdus in corp. Implantarea se realizeaza prin introducerea unui tub minuscul, numit cateter, prin vagin si colul uterin, in uter. Doctorul va elibera embrionul in uter. Sarcina se stabilizeaza in momentul in care embrionul se ataseaza de peretele uterin. Acest lucru necesita 6-10 zile, iar testarea sangelui va arata daca esti insarcinata.
La doua saptamani dupa transferul embrionar, testele de laborator vor arata daca procedura a fost reusita.
Monitorizarea sarcinii
Monitorizarea sarcinii este realizata de ginecolog similar unei sarcini obtinute normal. Pe masura ce sarcina evolueaza, se pot face investigatii suplimentare, pentru a vedea evolutia fatului. De asemenea, viitorii parinti pot solicita teste genetice, pentru a vedea daca fatul prezinta anomalii congenitale care pot cauza aparitia unei boli.
Cum se face FIV
Fertilizarea in vitro consta in unirea ovulului, celula reproducatoare feminina, cu spermatozoidul, celula reproducatoare masculina, in afara corpului, in conditii sterile de laborator.
Din embrionii rezultati se transfera 2-3 in uter. Restul sunt pastrati in conditii speciale, pentru o noua incercare, daca este necesar. In cazul procedurilor FIV, exista un risc de 30% de sarcina multipla, insa copiii se pot naste la termen, in conditii normale.
Odata cu introducerea embrionilor, poti reveni la activitatile obisnuite. In cazuri rare, este recomandat un tratament cu progesteron, pentru a stimula dezvoltarea mai rapida a embrionului. Daca apar orice fel de probleme de sanatate, sangerari vaginale, sange in urina sau temperatura corporala mai mare de 38 de grade Celsius, trebuie sa mergi urgent la medic, pentru a lua masuri de stabilizare a embrionului in uter.
Proceduri de fertilizare in vitro
Exista mai multe tipuri de proceduri in vitro din care puteti alege, dupa un consult de specialitate. Mai jos sunt cele mai raspandite proceduri de FIV.
Ciclul natural FIV
Acesta implica aspirarea si fertilizarea unui singur ovul care, in mod normal, este eliminat prin ovulatie in decursul unui ciclu menstrual lunar. Nu sunt folositi hormoni pentru a stimula ovarele si exista sanse minime de sarcina.
Ciclul de stimulare FIV
Stimularea FIV poate fi de doua tipuri. Primul, ciclul scurt, cunoscut si sub numele de ciclu antagonist, dureaza aproximativ doua saptamani, iar tratamentul hormonal incepe in prima zi de menstruatie. Al doilea tip, ciclul agonist, care este si mai frecvent utilizat, dureaza 3-4 saptamani, iar etapa de inhibare hormonala incepe in a 21-a zi a ciclului menstrual anterior.
Transferul de embrioni (numit si embriotransferul)
Ovulele fertilizate sunt selectate si mentinute in cultura pana in ziua de transfer embrionar, a 3-a zi, in cazul stadiului de 6-8 celule, sau in zilele 5-6, in stadiul de blastocist. Transferul de embrioni este o procedura nedureroasa, care se realizeaza fara anestezie. Dureaza 5-10 minute si se aseamana cu un test Babes-Papanicolau. Embrionii sunt aspirati intr-un cateter si introdusi, prin ghidare ecografica, in uter. Numarul embrionilor transferati depinde de starea lor de sanatate si de rezultatul incercarilor anterioare de fertilizare in vitro. Trebuie sa astepti doua saptamani dupa transferul embrionar, pana la testul de sarcina din sange (beta-hCG).
Transferul de blastocist
Stadiul de blastocist este o etapa in evolutia embrionului si apare la 5-6 zile de la initierea culturii. Inainte de implantare, preembrionul contine un strat exterior de celule, care va deveni placenta, si celule interne, care vor deveni embrionul propriu-zis. Blastocistul va creste in dimensiune si va iesi din invelisul proteic printr-un proces numit „ecloziune”. Prin transferul embrionilor in faza de blastocist, exista sanse mai mari de a obtine sarcina. Printre dezavantajele acestei proceduri se afla faptul ca nu toti embrionii ajung la stadiul de blastocist si nu toate pacientele ajung la embriotransfer, deoarece nu toti embrionii ajung sa evolueze pana la acest stadiu. Inainte de a opta pentru o procedura de acest fel, este bine sa ai in vedere numarul de embrioni disponibili, dar si posibilitatea ca acest ciclu de FIV sa ramana fara transfer de embrioni.
Ecloziunea asistata
Pentru a se putea implanta in uter, embrionul trebuie sa iasa din invelisul sau (numit zona pellucida). In unele cazuri, subtierea sau perforarea zonei pellucida ajuta la implantarea embrionului. Pe de alta parte, embrionii cultivati in vitro au o zona pellucida mai dura, iar doctorii cred ca ecloziunea asistata imbunatateste sansele de obtinere a unei sarcini.
Procedura este recomandata mai ales in cazul persoanelor de peste 38 de ani sau al acelora cu zona pellucida mai groasa decat in mod normal. Perforarea acestui invelis se realizeaza cu ajutorul unui ac minuscul, prin metode chimice sau cu laser, chiar inainte de a transfera embrionul/embrionii. Pentru o astfel de procedura, exista un risc relativ redus de vatamare a embrionilor.
Temeri si riscuri asociate procedurilor FIV
Uneori, lucrurile nu evolueaza asa cum ai planificat. Inainte de inceperea tratamentului, medicul iti va vorbi despre aceste riscuri. Printre ele se afla urmatoarele.
Efectele secundare ale medicamentelor
Stimularea productiei unui numar mai mare de ovule poate duce la aparitia unor simptome neplacute. Acestea sunt normale, insa nu dureaza mult, putand sa includa bufeuri, dureri de cap, insomnie si depresie.
Sindromul de hiperstimulare ovariana
Aceasta afectiune poate duce la marirea exagerata a ovarelor, iar gravitatea starii este determinata de ginecolog, de la caz la caz. In unele cazuri, ciclul de tratament poate fi anulat, iar 1-2% dintre cazuri pot necesita spitalizare. Se manifesta prin balonare, dureri abdominale, greata, indigestie, slabiciune fizica, lesin, dificultati respiratorii.
In mod normal, ovarul produce lichid in abdomen in timpul cresterii foliculare, apoi sangereaza usor in timpul ovulatiei. Dupa ovulatie, se formeaza corpul galben (corpus luteum) si pot aparea simptome specifice premenstruale: balonare, iritabilitate, dureri toracice, depresie.
In timpul unui ciclu FIV in perioada de stimulare ovariana, ovarele ajung sa produca un numar mai mare de foliculi, iar simptomele sunt mai pronuntate fata de ciclul normal. De cele mai multe ori, ovarele revin la normal.
Hemoragiile vaginale
Hemoragiile vaginale sunt temporare si apar, de regula, in momentul recoltarii ovocitelor. Punctia foliculilor ovarieni cu un ac introdus transvaginal, pentru a aspira ovulele, poate cauza o usoara sangerare vaginala.
Riscul unei sarcini multiple
Implantarea mai multor embrioni are loc la dorinta cuplului. In special perechile care au probleme de fertilitate si au depus mult efort isi doresc gemeni.
Totusi, trebuie stiut ca, intr-un astfel de caz, riscul de avort in lunile 5-9 este de sase ori mai mare decat in cazul unei sarcini unice, iar rata de mortalitate postpartum este de 4,5%. Este posibil inclusiv transferul a trei sau patru embrioni, insa, in aceasta situatie, sarcina trebuie monitorizata cu atentie, pentru a se evita avortul spontan sau nasterea prematura.
Anularea ciclurilor
Atunci cand ovarele nu raspund tratamentului de stimulare, medicul poate recomanda anularea ciclului respectiv. Acest lucru se intampla in mai putin de 5% dintre proceduri si doar daca:
- Ovarul nu raspunde la stimulare;
- Ovarul reactioneaza agresiv la tratament si exista riscul de aparitie a sindromului de hiperstimulare ovariana;
- Doctorul descopera polipi in timpul tratamentului de stimulare;
- Motive personale.
In functie de situatie, doctorul poate recomanda recoltarea si fertilizarea ovulelor, dupa care criogenarea embrionilor, care vor putea fi transferati in uter la o data ulterioara.
Embrionii nu sunt obtinuti/nu se dezvolta/nu se implanteaza
Uneori, embrionul nu se formeaza, nu se dezvolta sau nu se implanteaza. Aceste lucruri pot fi cauzate de calitatea redusa a spermatozoizilor (mai ales in etapa de fertilizare), a ovulului sau a ambelor celulele.
In general, fertilizarea poate esua deoarece numarul spermatozoizilor sanatosi este prea scazut sau exista anticorpi care impiedica atasarea celulei masculine. Situatia poate fi depasita intr-un ciclu ulterior de FIV, in care se poate utiliza injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor.
Fertilizarea si diviziunea pot esua daca foliculii ovarienii nu pot sustine dezvoltarea si maturarea ovocitului inainte de recoltare. Acest lucru poate aparea ca urmare a unei afectiuni ovariene sau ca rezultat al stimularii ovariene suboptimale.
Embrionii care nu se implanteaza sau sunt avortati esueaza ca urmare a unor factori intrinseci si extrinseci. Printre factorii intrinseci se afla activitatea metabolica insuficienta sau un numar anormal de cromozomi. Factorii extrinseci pot avea de-a face cu stimularea ovariana, receptivitatea redusa a endometrului (captuseala interioara a uterului) sau o prelucrare deficitara in laborator.
Riscul de cancer
Unele persoane cred ca stimularea ovariana poate creste riscul de cancer, insa studiile realizate au aratat ca femeile care au folosit fertilizarea in vitro au un risc de aparitie a cancerului similar restului populatiei. Nu exista dovezi care sa arate ca medicamentele hormonale administrate in timpul procedurii FIV cresc riscul de cancer mamar sau ovarian.
Stresul si infertilitatea
Fertilizarea in vitro poate fi stresanta pentru cuplu, din mai multe motive:
- Tratamentul de stimulare ovariana – acesta implica injectii hormonale zilnice, efectuarea de analize dimineata, ecografii, efecte secundare etc.;
- Stresul legat de procedura in sine – recoltarea invaziva de ovule, disconfortul fizic asociat acesteia, precum si necesitatea unei probe de sperma in aceeasi zi pot cauza stres pentru cuplu;
- Perioada de asteptare – rezultatul fertilizarii ovulelor, verificarea embrionilor inainte de transfer si rezultatele testului de sange pentru a demonstra sarcina reprezinta alte motive de stres;
- Probabilitatea de esec a ciclului de FIV – dupa mai multe incercari esuate, cuplurile sunt afectati emotional, poate aparea anxietatea sau chiar depresia.
Servicii medicale pe timp de pandemie
Impactul pandemiei de COVID-19 s-a simtit in spitalele din intreaga lume. In timp ce atentia se indreapta spre efectele directe ale SARS-CoV-2, este esential sa vedem lucrurile in perspectiva, iar adevarul este ca sistemul de sanatate este fragil. De altfel, alte pandemii din trecut au aratat ca efectele asupra sistemului de sanatate pot fi la fel, daca nu chiar mai devastatoare decat boala insasi.
In acelasi timp, oamenii au amanat sa mearga la doctor, din teama de a lua virusul din spitale sau din dificultatile asociate instaurarii unei anumite ore de inchidere a activitatii.
Avand in vedere aceste lucruri, echipele medicale au incercat sa gaseasca solutii creative. Cele mai eficiente dintre acestea sunt educarea populatiei (prin articole pe blog, interviuri cu experti etc.) si crearea unui sistem bine pus la punct de telemedicina.
Prin aplicatia de telemedicina HelloGreen, ramai conectat la o retea de medici de top, care te ajuta sa primesti un diagnostic rapid al riscurilor pentru sanatate si iti propun un plan personalizat de monitorizare a acestor riscuri.
Vei avea la dispozitie un instrument de comunicare si un dosar medical virtual, in care sunt trecuti parametrii vitali (glicemie, tensiune etc.). Daca te confrunti cu boli preexistente, HelloGreen permite accesul prioritar la cei mai buni medici care iti vor propune planuri de tratament si solutii pentru prevenirea aparitiei complicatiilor. Aplicatia iti permite inclusiv sa descoperi cei mai buni specialisti in ginecologie si fertilitate, care te vor ajuta sa intelegi mai bine ce implica procedura FIV.
Fertilizarea in vitro este o procedura folosita la scara globala de mai bine de 40 de ani. Pentru multe cupluri care se confrunta cu probleme de fertilitate, aceasta reprezinta sansa de a avea o familie completa. Vorbeste cu doctorul pentru a vedea care optiune se potriveste nevoilor tale si, dupa caz, cere si o a doua opinie.
Sursa foto: Shutterstock