fbpx

Infectia cu HPV – transmitere, simptome, tratament

Infectia cu HPV (Human Papillomavirus sau virusul papiloma uman) este o afectiune virala, cu transmitere interumana, ce poate afecta atat femeile, cat si barbatii. In functie de tulpina de virus cu care s-a produs infectia, pot aparea semne si simptome ce implica mai multe zone anatomice ale organismului si care pot constitui tablouri clinice diferite. 

 

Afla, mai departe, ce este, mai exact, papilomavirusul, cum se poate transmite, ce semne si simptome pot indica prezenta infectiei, cum difera tabloul clinic la femei fata de barbati si ce schema de tratament este folosita pentru a combate simptomatologia acestei infectii virale.

Ce este HPV (virusul papiloma uman)

Virusul papiloma uman, regasit, cel mai adesea, sub denumirea abreviata de HPV, nu este un virus izolat, ci reprezinta o denumire umbrela pentru cele peste 100 de tipuri ce fac parte din aceeasi clasa. 

Din aceste 100 de tipuri, majoritatea sunt benigne si pot exista fara a cauza un disconfort real pacientului sau se rezuma la unul estetic. Cateva tulpini sunt cunoscute, totusi, pentru proprietatea lor de a evolua malign (tulpini oncogenice). 

Tintele principale ale HPV sunt pielea si mucoasele (orala si genitala), astfel ca se pot distinge trei forme principale de infectii:

 • Forma cutanata a HPV;
 • Forma genitala a HPV;
 • Forma orala a HPV. 

In functie de tulpina implicata (oncogenica sau non-oncogenica), formele pot fi benigne sau maligne.

Cum se transmite HPV

Cu peste 40 de tulpini care se transmit prin contact sexual si care intereseaza zonele genitala si orala si luand in considerare numarul mare de infectari, se considera de HPV este cel mai intalnit tip de infectie cu transmitere sexuala. 

Infectia virala cu HPV este una contagioasa, cu transmitere interumana, in special in cazul contactului sexual, dar si prin contact direct, ca urmare a atingerii zonelor afectate (ex: de la nivelul pielii).

Infectia se transmite atat de usor si este atat de des intalnita, incat se presupune ca aproape fiecare persoana activa sexual va avea cel putin o tulpina de HPV, de-a lungul vietii. Totusi, acest fapt nu se traduce in mod obligatoriu cu aparitia unor complicatii maligne, intrucat majoritatea tulpinilor intalnite sunt benigne.

HPV la femei – semne si simptome

In cazul femeilor, forma genitala de HPV este una de importanta crescuta, intrucat evolutia tabloului clinic poate deveni, in unele cazuri, una maligna. Se considera ca in jur de 80% din numarul total de femei vor avea cel putin o tulpina de HPV, de-a lungul vietii.

Semnele si simptomele in HPV la femei pot include manifestari diverse, precum:

 • Negi comuni (veruci comune) – reprezinta un semn specific formei cutanate de HPV si au particularitatea ca, desi pot fi prezenti pe toata suprafata corpului, sunt regasiti predominant pe palme si degetele de la maini, sub forma unor proeminente (papule); in general, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, intrucat negii comuni sunt cauzati de o tulpina benigna a HPV; in unele cazuri, se pot asocia cu durere si/sau sangerari;
 • Negi plantari (veruci plantare) – precum in cazul negilor comuni, cei plantari sunt in mare parte inofensivi (benigni) si pot genera sau nu un disconfort; se regasesc sub forma unor proeminente plate, dure, de obicei, la nivelul calcaiului, dar si in restul portiunii zonei plantare (talpii);
 • Negi plati (veruci plate) – verucile plate reprezinta o forma benigna de HPV cutanat, cu un aspect macular (de pete), semnele fiind doar usor proeminente; negii se pot regasi pe toata suprafata corpului, dar au o tendinta de aparitie in functie de sex si varsta: la copii se situeaza preponderent pe fata, la barbati, in zona barbiei, si la femei, pe membrele inferioare;
 • Negi genitali (veruci genitale) – la femei, verucile genitale se situeaza preponderent pe zona vulvara si in interiorul vaginului, dar pot aparea si in jurul anusului si la nivelul cervixului. 

HPV la barbati – semne si simptome

Precum in cazul femeilor, un mare procent din numarul total de barbati va lua contact cu cel putin o tulpina de HPV, pe parcursul intregii vieti. Complicatiile maligne pot aparea, de asemenea, si in cazul barbatilor.

Tabloul clinic este unul asemanator cu cel al femeilor, in special in cazul formelor benigne care determina aparitia verucilor. Astfel, barbatii pot prezenta la nivelul pielii negi comuni, plantari si plati, precum si negi genitali. 

Negii genitali se pot regasi pe intreaga suprafata a penisului, la nivelul scrotului si, in unele situatii, in jurul anusului. De obicei, nu cauzeaza niciun disconfort pentru pacient, insa, uneori, se poate sesiza o sensibilitate crescuta la nivelul zonei afectate

 

Complicatii in infectia cu HPV

Formele benigne ale infectiei cu HPV, identificabile prin prezenta verucilor, sunt cel mai adesea sursa unui disconfort din punct de vedere estetic sau practic (ex: verucile plantare care pot deranja). Rareori, acestea se pot asocia cu durere sau alte manifestari ingrijoratoare, precum sangerarea la locul negului. 

Astfel, complicatiile HPV survin ca urmare a infectiei cu o tulpina oncogenica (cu potential malign) si lipsa depistarii timpurii a acestei infectii, fapt ce se poate traduce prin aparitia cancerului de sfera genitala.

Exista mai multe tulpini de HPV care pot conduce la aparitia cancerului. Acestea se pot identifica si deosebi mai usor prin numerotare, astfel ca fiecarei tulpini i se aloca un numar distinct. 

Tulpinile oncogenice se impart in doua categorii: high risk si low risk. In total, acestea formeaza in jur de 21 din numarul total de tulpini de HPV. 

 • Low risk (risc scazut de evolutie maligna) – HPV 6, HPV 11, HPV 42, HPV 43, HPV 44;
 • High risk (risc crescut de evolutie maligna) – sunt in numar mai mare, cele mai importante in practica medicala fiind HPV 16 si HPV 18; alte tulpini cu risc crescut includ: HPV 31, HPV 51, HPV 52, HPV 66.

Tulpinile HPV 16 si HPV 18 produc aproximativ 70% din numarul total de cancere cauzate de infectia cu HPV. Restul de 30% sunt provocate mai ales de restul tulpinilor high risk, dar si de cele low risk. 

Nu doar o forma de HPV genital este capabila sa evolueze malign. O infectie cu o tulpina oncogenica de HPV poate determina aparitia altor forme de cancer, precum cel oral. 

Printre formele de cancer ce pot surveni ca urmare a unei infectii cu o tulpina oncogenica se afla:

 • Cancer de col uterin (cervix) – cel mai intalnit;
 • Cancer oro-faringian (oral);
 • Cancer vulvar;
 • Cancer al vaginului;
 • Cancer penian;
 • Cancer anal.

Diagnosticul infectiei cu HPV

In infectia cu HPV, depistarea poate fi una dificila, intrucat multe dintre tulpini nu produc niciun fel de simptomatologie sau semnele si simptomele pot fi trecute cu vederea, la debut. 

 • In cazul tulpinilor benigne (non-oncogenice) care produc veruci, acestea sunt vizibile si cu ochiul liber, astfel ca, de multe ori, pacientul se poate adresa medicului cu scopul obtinerii unui diagnostic; formele care produc veruci nu sunt oncogenice si se poate interveni asupra verucilor doar in cazul in care pacientul doreste si daca exista un disconfort real; 
 • In cazul tulpinilor oncogenice, depistarea timpurie este destul de dificila si se bazeaza pe rigurozitatea cu care pacienta/pacientul frecventeaza consultatiile la medicul ginecolog, respectiv urolog.

Besmax@CMH Infectia cu HPV 2 - Infectia cu HPV - transmitere, simptome, tratament

La femei, testul Papanicolau se recomanda in functie de caz, anual sau cel putin o data la trei ani. Acest test presupune prelevarea unei probe ce contine celule de la nivelul cervixului (colului uterin). In cazul in care apar modificari la nivel celular, acestea pot fi depistate timpuriu si poate fi inceput tratamentul, pentru a preveni progresia catre cancerul de col uterin. 

Un test aditional celui Papanicolau este testul de ADN. Prin testarea ADN-ului celulelor de la nivel cervical se pot identifica tulpinile oncogenice (in cazul in care acestea sunt prezente in proba). 

Daca au fost identificate tulpini oncogenice, o alta procedura diagnostica este colposcopia (cu sau fara biopsie), folosita pentru depistarea stadiului de evolutie a modificarii celulelor cervicale.

Pentru barbati, protocolul de testare nu este la fel de bine pus la punct precum cel al femeilor, intrucat nu exista un test anual de screening, echivalent cu cel Papanicolau de la femei. Totusi, pentru identificarea tulpinilor oncogenice, se recolteaza o proba de secretii de la nivel uretral, cu ajutorul careia se realizeaza genotiparea (identificarea ADN-ului) tulpinii/tulpinilor prezente.

Tratamentul in infectia cu HPV

Schemele terapeutice in infectia cu HPV sunt diferite atat in functie de simptomatologie, cat si de tipul de tulpina implicata (oncogenica sau non-oncogenica), stadiul de evolutie al modificarii celulare si, respectiv, tipul de cancer (genital, oral). 

Tratamentul medicamentos 

Tratamentul medicamentos este folosit preponderent in cazul verucilor si consta in administrarea locala de acid salicilic si/sau solutii pentru „arderea” negilor. De cele mai multe ori, acest tip de tratament este suficient pentru indepartarea verucilor.

Un alt motiv de administrare a tratamentului medicamentos este cu scopul imbunatatirii sistemului imunitar, pentru a lupta cu infectia. 

Tratamentul chirurgical 

In cazul in care verucile nu pot fi indepartate cu ajutorul tratamentului medicamentos, se poate recurge la tratamentul chirurgical. Intentia de a interveni chirurgical este intotdeauna pusa in balanta cu posibilele riscuri, iar decizia este luata doar atunci cand atat medicul, cat si pacientul considera ca aceasta este metoda de electie.

Interventia chirurgicala este necesara si atunci cand sunt identificate leziuni maligne la nivelul cervixului, in timpul colposcopiei. Aceste leziuni pot fi indepartate atat prin crioterapie, cat si prin chirurgie laser sau prin alte metode chirurgicale. 

Preventia infectiei cu HPV

Intrucat se considera ca aproape toata populatia va avea cel putin o tulpina cu HPV pe parcursul vietii, preventia completa impotriva infectiei este extrem de complicata. Totusi, acest fapt nu trebuie sa intervina cu incercarea de a aplica metode profilactice mai ales impotriva tulpinilor oncogenice, dar si a celor non-oncogenice. 

Principalele metode de preventie includ:

 • Evitarea unui numar mare de parteneri;
 • Folosirea protectiei in timpul actului sexual;
 • Evitarea folosirii obiectelor de uz personal la comun (ex: lenjerie intima, prosoape);
 • Vaccinarea impotriva HPV (in timpul varstei adolescentei);
 • Respectarea unei igiene riguroase;
 • Respectarea consultatiilor ginecologice anuale si efectuarea testului Papanicolau. 

In concluzie, infectia cu HPV este extrem de des intalnita si poate fi considerata un eveniment ce se petrece cel putin o data in viata fiecarei persoane. Cel mai adesea, tulpinile sunt benigne si nu produc semne si simptome sau cauzeaza veruci care pot fi indepartate. Intr-un procent mic de cazuri, tulpinile pot fi oncogenice si se pot complica malign. Astfel, aplicarea masurilor de preventie poate fi un pas util in scaderea cat mai mult a riscului de infectare cu o tulpina oncogenica. 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 1. Infectia cu HPV https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596
 2. Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/diagnosis-treatment/drc-20351602
 3. Transmitere https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm
 4. Generalitati https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/
 5. Simptome https://www.healthline.com/health/hpv-in-the-mouth#prevention
 6. Complicatii https://www.medicalnewstoday.com/articles/246670#causes
 7. Tulpini https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC145302/


Articole recomandate

Not found