fbpx

Sinuzita: cauze, simptome, tipuri, cum se trateaza si cum poate fi prevenita

Sinuzita reprezinta o inflamatie a sinusurilor paranazale si poate sa apara la persoane de toate varstele. Sinuzita poate fi cronica sau acuta, iar cauzele pot fi diverse, de la infectii bacteriene sau virale, pana la unele reactii adverse. Aceasta poate trece de la sine sau cu ajutorul unui tratament, insa este important de retinut faptul ca poate fi prevenita cu usurinta prin diferite metode.

Afla in cele ce urmeaza care este rolul sinusurilor, care sunt cauzele care duc la aparitia inflamatiilor, cum recunosti simptomele, cum se trateaza si cum poate fi prevenita sinuzita.

 

 

 

 

Ce rol au sinusurile si ce este sinuzita

sinuzita pozeSinusurile reprezinta spatii umplute cu aer care inconjoara cavitatea nazala, fiind localizate in partea inferioara a nasului. In total, exista patru perechi de sinusuri, care au rolul de a produce mucusul necesar pentru protectia cailor aeriene. In ceea ce priveste dispunerea lor, exista doua sinusuri frontale (deasupra ochilor), doua sinusuri etmoidale (intre ochi si nas), doua sinusuri sfenoidale (tot intre ochi si nas) si doua sinusuri maxilare (in osul maxilar).

Sinusurile au atat rolul de a proteja caile aeriene, cat si de a modula rezonanta vocii, de a regla presiunea intranazala, de a proteja radacinile dentare si ochii de fluctuatiile termice. Totodata, acestea umidifica si incalzesc aerul respirat si actioneaza ca un tampon de protectie in fata traumatismelor faciale.

Mucusul produs de catre sinusuri blocheaza si elimina microbii care pot patrunde in organism. Insa, atunci cand bacteriile si alergenii duc la formarea unui exces de mucus, acesta poate bloca sinusurile si provoca aparitia unei inflamatii.

Excesul de mucus apare de regula din cauza unei raceli sau a alergiilor. Mucusul devine din ce in ce mai dens si favorizeaza acumularea de bacterii si alti germeni la nivelul sinusurilor. In acest fel apare sinuzita. De regula, infectiile sinusurilor sunt virale si pot trece de la sine in cel mult doua saptamani, fara tratament. In alte cazuri, poate fi vorba de o infectie bacteriana, care necesita un control medical si un tratament adecvat.

Sinuzita apare frecvent in sezonul rece, odata cu raceala, si afecteaza de regula doar o singura pereche de cavitati. Uneori, infectia se poate extinde catre toate celelalte perechi de sinusuri, caz in care este vorba de parasinuzita.

 

Tipuri de sinuzita

In functie de amploarea sinuzitei, aceasta poate fi clasificata astfel:

  • Sinuzita acuta – se instaleaza brusc, are o dezvoltare rapida, este de scurta durata si poate fi provocata de o infectie virala cauzata de o raceala comuna. Simptomele pot dura intre una si doua saptamani. In cazul in care este provocata de o infectie bacteriana, sinuzita acuta poate dura pana la patru saptamani. De asemenea, si alergiile sezoniere pot duce la aparitia sinuzitei acute;
  • Sinuzita subacuta – in cazul in care sinuzita acuta persista si nu este urmat un tratament corespunzator, aceasta se poate transforma in sinuzita subacuta, care poate dura pana la trei luni. De obicei, este provocata de infectii bacteriene sau alergii sezoniere;
  • Sinuzita cronica – simptomele sinuzitei cronice pot dura mai mult de trei luni, apar la diferite intervale de timp si nu sunt neaparat severe. Printre cele mai frecvente cauze sunt infectiile bacteriene sau fungice, dar pot exista si alti factori, precum alergii persistente sau probleme la nivelul structurii nasului.

 

Sinuzita poate fi clasificata si in functie de cauzele care au dus la aparitia ei, astfel:

  • Sinuzita virala;
  • Sinuzita bacteriana;
  • Sinuzita fungica.

 

Care sunt cauzele sinuzitei

In general, cauzele sunt bine determinate si pot fi stabilite in functie de manifestarile sinuzitei. Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia sinuzitei sunt urmatoarele:

  • Infectii virale – apar cu precadere in randul adultilor;
  • Infectii bacteriene – sunt mai putin frecvente decat infectiile virale in cazul adultilor;
  • Infectii fungice – apar de regula ca reactie la fungii prezenti in aer, care duc la instalarea alergiilor.

 

Atat copiii, cat si adultii sau batranii pot dezvolta sinuzita. Totusi, exista cativa factori care pot creste riscul de aparitie a sinuzitei:

  • Deviatie de sept;
  • Polipi nazali;
  • Alergii frecvente;
  • Expunere la mucegai;
  • Sistem imunitar slabit;
  • Fumatul;
  • Infectii ale cailor respiratorii superioare;
  • Fibroza chistica (o afectiune care duce la acumularea de mucus in plamani);
  • Infectii dentare.

 

Posibile complicatii

In cazul in care simptomele persista, iar sinuzita cronica nu este tratata la timp, pot sa apara urmatoarele complicatii:

  • Laringita;
  • Faringoamigdalita;
  • Traheobronsita; 
  • Probleme la nivelul ochilor, precum abces orbito-ocular;
  • Infectii care se pot raspandi la nivelul maduvei spinarii, oaselor sau pielii.

 

Principalele simptome ale unei sinuzite

Simptomele sinuzitei difera in functie de durata si de severitatea infectiei, de regula fiind asemanatoare unei raceli. Ele pot include:

  • Senzatie de presiune in zona sinusurilor sau la nivelul dintilor;
  • Nas infundat;
  • Secretii nazale de culoare verzuie sau galbena;
  • Simt al mirosului scazut;
  • Oboseala;
  • Tuse cu expectoratii.

 

Aceste simptome sunt asociate cu sinuzita acuta, iar in cazuri mai avansate, pot sa apara manifestari precum febra, halitoza (respiratie urat mirositoare), dureri de cap si dentare. In cazul in care aceste simptome persista mai mult de 12 saptamani, poate fi vorba de sinuzita cronica.

Este important de retinut faptul ca simptomele sunt asemanatoare in cazul sinuzitei acute, subacute sau cronice. Totusi, acestea pot dura mai mult timp sau pot fi mai severe, in functie de tipul infectiei.

In cazul copiilor, simptomele seamana cu cele ale unei raceli sau ale unei alergii si persista mai mult de 14 zile. Simptomele sinuzitei la copii pot include:

  • Febra peste 39°C;
  • Secretii nazale cu mucus dens si inchis la culoare;
  • Tuse care persista mai mult de 10 zile.

Trebuie avut in vedere faptul ca durerea puternica la nivelul fetei, dintilor, al piramidei nazale sau pleoapelor, febra de peste 38°C si episoadele de sangerare nazala necesita control medical de urgenta.

 

Cum este diagnosticata infectia sinusurilor

Initial, pentru a diagnostica sinuzita, medicul va efectua anamneza (istoricul medical) pacientului si va cere informatii cu privire la simptomele aparute. Ulterior, doctorul va realiza o investigatie fizica pentru a verifica presiunea si sensibilitatea de la nivelul sinusurilor, prin apasarea cu degetul asupra obrajilor si fruntii. De asemenea, medicul poate examina caile aeriene pentru a vedea daca exista semne ale unei infectii.

Desi, de cele mai multe ori, diagnosticarea sinuzitei presupune doar o examinare fizica si a simptomelor, in unele cazuri pot fi necesare si alte investigatii suplimentare. De exemplu, daca este vorba de sinuzita cronica, pot fi efectuate teste imagistice la nivelul cailor aeriene si sinusurilor.

Tomografia computerizata (CT) sau RMN-ul ajuta la examinarea sinusurilor si a structurilor interne de la nivelul cailor aeriene. Acestea pot indica prezenta excesului de mucus, care blocheaza caile aeriene, sau a unei structuri anormale, precum polipi nazali sau deviatie de sept.

Medicul mai poate folosi un dispozitiv special, dotat cu fibra optica, pe care il va introduce in caile aeriene pentru a putea examina sinusurile. Daca este necesar, medicul va prelua o mostra din culturile secretiilor nazale printr-o procedura care se numeste endoscopie nazala. Mostra va fi analiza ulterior pentru a vedea daca este vorba de o infectie a sinusurilor.

In cazul in care exista un istoric al alergiilor, poate fi necesara efectuarea unui test de alergie, pentru a identifica factorii iritanti care provoaca aparitia acestora. Analizele de sange pot ajuta la identificarea altor boli care duc la slabirea sistemului imunitar.

Pentru a primit diagnosticul corect din prima, este important sa apelezi la un first medical opinion de calitate. In acest fel, vei beneficia de recomandarile potrivite si de un tratament medical corespunzator.

 

Cum se trateaza sinuzita

Tratamentul sinuzitei depinde de tipul acesteia si de cauzele care au dus la aparitia ei. De regula, sinuzita acuta poate trece de la sine, fara tratament, dar in cazul in care simptomele persista, este necesar un tratament corespunzator.

 

Tratament medicamentos

Initial, pentru a ameliora simptomele si reduce disconfortul produs de infectia sinusurilor, medicul poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos:

  • Antihistaminice – in cazul in care sinuzita este declansata de alergii;
  • Antiinflamatorii – pentru a reduce senzatia de presiune de la nivelul sinusurilor si durerile de cap provocate de sinuzita;
  • Antibiotice – in cazul in care sinuzita este provocata de o infectie bacteriana si nu exista riscul de aparitie a complicatiilor. Antibioticele sunt indicate de catre medic doar in cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa cateva saptamani. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului;
  • Antifungice – in cazul in care sinuzita este provocata de o infectie fungica.

La nivel local, poate fi necesara administrarea de picaturi sau spray-uri nazale pentru o anumita perioada de timp. Corticosteroizii pot ajuta in cazul sinuzitei recurente. De asemenea, poate fi de ajutor toaletarea foselor nazale sau punctia sinusala.

 

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala este o optiune in cazul in care exista probleme la nivelul structurii cailor aeriene (deviatie de sept ori polipi nazali) sau daca alte tratamente nu s-au dovedit a fi eficiente in tratarea sinuzitei.

Principala procedura in cazul sinuzitei este chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor. Pot fi necesare si alte interventii, in situatia in care exista si alte probleme care duc la aparitia infectiilor recurente. De exemplu, septoplastia ajuta la tratarea deviatiei de sept.

Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor este efectuata sub anestezie generala si presupune indepartarea tesutului care blocheaza caile aeriene si drenarea secretiilor purulente.

Dupa interventia chirurgicala, poate fi necesar un tratament pentru a preveni reaparitia sinuzitei. 

 

Remedii naturiste pentru sinuzita

Sinuzita poate fi tinuta sub control acasa, cu ajutorul unor remedii naturiste care pot reduce durerile si debloca sinusurile pentru a permite un drenaj adecvat al cailor aeriene. Remediile naturiste pot include:

  • Aplicarea unor comprese calde la nivelul nasului, fruntii sau obrajilor pentru a reduce inflamatia si disconfortul;
  • Inhalarea aburilor de apa calda, in care se pot adauga uleiuri esentiale (eucalipt, lamaie, menta, arbore de ceai);
  • Irigarea nazala, prin clatirea foselor nazale cu apa sarata sau o solutie salina;
  • Consumul de ceaiuri (ceai verde, ghimbir);
  • Hidratare si odihna.

 

Cum poate fi prevenita sinuzita

In principiu, pentru a preveni sinuzita, este necesar sa fie tinute sub control cauzele care pot favoriza aparitia ei. De regula, infectiile la nivelul sinusurilor apar dupa o raceala, gripa sau o reactie alergica. Sunt recomandate urmatoarele metode de prevenire a sinuzitei:

  • Respectarea regulilor de igiena pentru a impiedica inmultirea bacteriilor si virusurilor;
  • Administrarea vaccinului antigripal in fiecare an;
  • Consumul de fructe si legume pentru a intari sistemul imunitar;
  • Spalatul pe maini in mod regulat;
  • Limitarea expunerii la fumul de tigara, chimicale, polen si alti alergeni;
  • Administrarea de antihistaminice pentru a trata alergiile.

De asemenea, preventia primara, prin vizite regulate la medic, poate ajuta la prevenirea sinuzitei si pentru a tine sub control simptomele asociate acesteia.

 

Care este diferenta dintre raceala si sinuzita

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca sinuzita si raceala pot fi cauzate de acelasi virus. Diferenta consta in faptul ca sinuzita este o complicatie care poate sa apara in urma unei raceli. 

Totodata, in timp ce simptomele racelii se amelioreaza in primele zile dupa administrarea unui tratament, in cazul sinuzitei, manifestarile se pot agrava dupa un interval de sapte zile de la instalarea infectiei, persistand pe o perioada de timp mai lunga decat raceala si pot fluctua in intensitate.

Sinuzita este o afectiune care poate fi tratata si, mai mult decat atat, poate fi prevenita prin adoptarea masurilor necesare. De cele mai multe ori, sinuzita poate trece de la sine, fara sa fie necesar un tratament. Totusi, in cazul in care simptomele persista sau exista episoade recurente de sinuzita, este recomandat un control medical.

 

Sursa foto: Shutterstock



Articole recomandate

Not found