“La Royal Hospital Bucharest practicam tehnica ganglionului santinela, fapt ce ne permite sa renuntam la indepartarea completa a ganglionilor axilari, asa cum se facea pana acum cativa ani. Procedura este foarte simpla: i se injecteaza pacientei, preoperator, izotop radioactiv peritumoral (limfoscintigrafia ), iar in timpul interventiei chirurgicale se foloseste o camera gamma speciala pentru detectarea substantei radioactive, reusind astfel sa identificam ganglionul santinela”– Dr Stoian Ioan, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in oncologia ginecologica.
Ce este ganglionul santinela?
Ganglionul santinela este primul ganglion in care limfa de la nivel tumoral dreneaza. Odata extras in timpul interventiei operatorii, acesta este trimis de indata spre examinare anatomo-patologica. Daca analiza histopatologica arata ca ganglionul nu a fost invadat de celulele canceroase, atunci nu va fi necesara o limfadenectomie regionala completa (limfadenectomie axilara). Doar in caz contrar este necesara indepartarea ganglionilor limfatici pe cale chirurgicala. Subliniem aici importanta fantastica pe care o are evitarea limfadenectomiei axilare: unele femei dupa o limfadenectomie axilara dezvolta limfedem la nivelul membrului superior (bratul li se umfla foarte mult, fiind necesar tratament special pentru a scapa de acest edem ), uneori pacientele ramanand chiar si cu o anumita dificultate in a-si misca bratul, postoperator.
Tehnica ganglionului santinela este una dintre cele mai noi conduite in domeniul tratamentului cancerului mamar: chirurgul nu va mai fi nevoit sa efectueze o operatie extinsa, limfadenectomie axilara, ci poate completa excizia ganglionului santinela doar cu excizia tumorii cu limite de siguranta pentru tratamentul conservator sau cu mastectomia), imbunatatind timpul de vindecare post-operatorie si reducand complicatiile (edem, perioada de recuperare mare ).
Ce este cel mai important de retinut este ca pacientele trebuie sa ajunga in stadii cat mai incipiente la medic, stadii in care celulele canceroase nu au migrat spre axila, in aceste cazuri prognosticul privind vindecarea fiind si cel mai favorabil. Autopalparea lunara, ecografia anuala sau mamografia de rutina, la doi ani, pot depista un cancer de san in stadii incipiente, vindecabile.
Cum poti depista la timp cancerul de san, astfel incat sa te poti bucura in continuare de viata ta?
- Autopalparea/autoexaminarea este singurul lucru pe care femeia il poate face singura, acasa, de preferabil in primele 7-10 zile de la inceperea menstruatiei. Pe intreg parcursul lunii, insa, trebuie ca femeia sa fie constienta de forma si marimea sanilor, astfel incat orice mica modificare in aspectul lor sa fie un indemn pentru a consulta medicul specialist.
Atentie! Modificarile de genul : un san neobisnuit de mare fata ce celalalt, schimbari la nivelul pielii sanului (aspect de “coaja de portocala”, adancituri, inrosire a pielii), retractii ale mamelonului sau secretii mamelonare anormale si in special depistarea unui nodul, toate pot fi semne ale unui posibil cancer mamar.
- Ecografia mamara (mai nou tehnica este imbunatatita cu elastograf) reprezinta o investigatie noninvaziva a sanului cu ajutorul ultrasunetelor, recomandata anual incepand cu 20-30 ani, care poate depista in stadiu incipient afectiunile mamare. Nu este dureroasa, nu iradiaza si nu prezinta riscuri. Dupa varsta de 40 ani, ecografia mamara este necesar sa fie completata de mamografie.
- Mamografia este singura metoda care evidentiaza microcalcificarile de la nivelul sanului, ce traduc prezenta cancerului mamar la debut, in situ (local), moment in care acesta inca poate fi tratat (90% din cancerele mamare depistate la timp pot fi vindecate).
- RMN- ul mamar se indica doar in cazurile in care celelalte metode nu ne dau informatii suficiente.
De cele mai multe ori, atunci cand descoperi ceva atipic la corpul tau, este foarte important sa mergi la medic. Si mai important este sa ajungi la medicul potrivit. Contracteaza-ne daca vrei sa ai acces prioritar la cei mai buni medici in domeniu, daca ai nevoie sa te ghidam si sa te ajutam sa obtii tot ce e mai bun de la sistemul medical atat de stat cat si privat.