fbpx

Unul din 10 copii romani risca sa dezvolte tulburari de respiratie in timpul somnului!

Incinta cabinet medical modern
Prima pagină » Noutati » Unul din 10 copii romani risca sa dezvolte tulburari de respiratie in timpul somnului!

Primul si singurul Centru privat de Somnologie Pediatrica din Romania, cu o abordare integrata, multidisciplinara il gasiti la Regina Maria!

Centrul de Somnologie Pediatrica este unul de referinta in tara si este coordonat de Dr. Mihaela Oros, doctor in stiinte medicale, medic primar pediatru si specialist pneumolog, atestat in somnologie Nivel I+II cu supraspecializare in somnologia pediatrica si polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA.

 

Ce este somnologia pediatrica si de ce este importanta?

Identificarea precoce a unui copil cu tulburari de respiratie in timpul somnului poate fi privita ca o actiune de preventie a viitoarelor evolutii nefaste ale viitorului adult. Impactul sindromului de apnee de tip obstructiv in timpul somnului (SASO) este cu atat mai important la varsta pediatrica cu cat necesitatile de somn sunt mult mai crescute decat la adulti – durata de somn este mai mare, corespunzand intensei dezvoltari neuronale si somatice de la aceasta varsta. In plus, patogenia tulburarilor de respiratie in timpul somnului se suprapune pe un sistem fiziologic aflat in dezvoltare dinamica, generand astfel vulnerabilitati specifice care nu se intalnesc in mod obisnuit la adulti.

In timpul somnului se secreta hormoni de crestere, prolactina, testosteron, creste productia de proteine si are loc reglarea temperaturii, cat si modularea intensa a sistemului nervos autonom si a organelor sale tinta. Somnul contribuie la homeostaza functiilor imune iar in acest sens numeroase studii au aratat ca deprivarea de somn sau fragmentarea somnului la copil are drept consecinta o frecventa mai mare a infectiilor, cat si dereglarea imunitatii nespecifice. Somnul are, de asemenea, un rol important in reglarea starilor emotionale si a comportamentelor sociale, consolidand memoria si facilitand invatarea. Din aceasta perspectiva, in ultimele 2 decenii se constata o asociere progresiva intre tulburarile de somn la copii si afectiunile cardiovasculare, metabolice si dezvoltarea neurocognitiva a copiilor.

 

Progrese la nivel international

Intr-un context in care uneori retelele de socializare vorbesc despre somnologia pediatrica in termeni de „alta boala inventata”, cercetarile medicale dovedesc contrariul. Atunci cand la polisomnografie sau poligrafia cardiorespiratorie apar evenimentele apneice insotite de scaderea oxigenului, este momentul in care problemele se dovedesc a fi reale si nu doar un produs al imaginatiei.

Progresele importante care s-au facut la nivel mondial in ultimii 50 de ani in intelegerea mecanismelor patogenice si consecintelor tulburarilor de somn si in mod particular ale sindomului de apnee in somn (SASO) la adulti, au facilitat ulterior dezvoltarea somnologiei pediatrice.

Acest proces inaugural al somnologiei pediatrice s-a concretizat in primul rand prin deschiderea unor laboratoare de somn dedicate copiilor, prin supraspecializarea medicilor, cat si prin studiile ale caror rezultate au fost publicate, in efortul de a intelege caracteristicile somnului si ale tulburarilor de somn specifice varstei pediatrice.

 

Evolutia somnologiei pediatrice in Romania

In Romania, somnologia a parcurs un drum lung pana la afirmare, iar somnologia pediatrica este un domeniu in care s-au facut primii pasi si la noi in tara. In martie 2016 a avut loc in Bucuresti o conferinta de presa in care au fost comunicate rezultatele primului studiu din Romania care a evaluat riscul pentru tulburari de respiratie in timpul somnului la copii si adolescenti.

Cercetarea epidemiologica s-a efectuat in colaborare cu Institutul de Cercetare Gfk Romania, pe un esantion de 1272 respondenti, in luna ianuarie 2015, iar rezultatele au aratat ca 9,6% sau, cu alte cuvinte, 1 din 10 copii risca sa dezvolte tulburari de respiratie in timpul somnului. Aceste date reflecta dimensiunea reala a situatiei la nivel local si justifica eforturile necesare pentru cresterea gradului de constientizare atat in randul medicilor, al publicului larg, cat si efortul financiar al unui sistem de sanatate pentru diagnosticul, monitorizarea si tratamentul sindromului de apnee in somn la copii si adolescenti.

In acest context, lansarea Centrului de Somnologie Pediatrica din cadrul retelei private de sanatate REGINA MARIA reprezinta a continuare a eforturilor de cunoastere si constientizare in care integrarea notiunii de timp si ritmurile biologice reprezinta o viziune dinamica in functionarea organismului. Trainingul permanent si dezvoltarea centrelor de somnologie pediatrica in Romania reprezinta o prioritate pentru diagnosticul precoce si tratamentul tulburarilor de somn la copii si adolescenti.

 

Abordare integrata a fiecarui caz in Centrul privat de Somnologie Pediatrica

 

Noutatea pe care o aduce acest centru in Romania este abordarea integrata a fiecarui caz in parte, care se realizeaza print-un mecanism bine definit de investigatii, completate de testare si monitorizare constanta.

In acest sens, sunt efectuate urmatoarele teste:

  1. Chestionare specifice pentru copii – evalueaza simptomele asociate tulburarilor respiratorii din timpul somnului;
  2. Consulturi interdisciplinare – identificarea problemei si evaluarea necesitatii ulterioare in vederea stabilirii diagnosticului;
  3. Polisomnografia – standardul de aur in depistarea tulburarilor respiratorii in timpul somnului;
  4. Poligrafia cardiorespiratorie – investigheaza functiile de somn, respiratie, circulatie, miscare;
  5. Pulsoximetria nocturna continua – masoara saturatia oxigenului in sangele periferic.

 

O echipa multidisciplinara

Dr. Mihaela Oros coordoneaza o echipa formata din medici care acopera o arie larga de specialitati, precum: alergologie si imunologie, cardiologie pediatrica, chirurgie pediatrica, ecografie pediatrica, genetica, neurologie pediatrica, nutritie, ORL, ortopedie pediatrica, pediatrie, pneumologie pediatrica, psihologie/psihiatrie pediatrica, somnologie pediatrica, monitorizare si tratament al tulburarilor de respiratie in timpul somnului.

In cadrul Centrului de Somnologie Pediatrica sunt tratate numeroase afectiuni precum tulburari de adormire sau treziri nocturne, sforait, Sindorm de Apnee in Somn Obstructiv (SASO), ADHD, Enurezis, miscarea periodica a membrelor (PLMS), Boala Duchenne si alte boli neuromusculare, boli genetice, Jet Lag.

In acest proces, doua concepte au servit drept ghidaj, pentru alinierea la standardele internationale: „Science as a basis for health policy”

„Joint Physician – Administrator leadership”

In acest sens, informatiile medicale, ghidurile si standardele pentru acreditarea centrelor de somnologie emise de Societatile medicale europene, cat si cele americane, au stat la baza planurilor si achizitiilor ulterioare, precum si a amenajarilor efectuate. Toate spatiile Centrului de Somnologie Pediatrica au fost impartite si dimensionate conform acestor standarde nationale si internationale. Totodata, aparatura a fost achizitionata conform criteriilor actuale de monitorizare a anumitor afectiuni. Planul clinicii a fost dezvoltat in acord cu toate aceste standarde, atat ca spatiu, numar de cabinete, suprafata, camere de supraveghere polisomnografie, aparatura, cat si din punct de vedere al dotarilor tehnice si functionalitate operationala.

Centrul de Somnologie Pediatrica dispune de o capacitate de raspuns la consultatii de aproximativ 1.500 de cazuri pe luna, incluzand aici consultatiile specialitatilor pediatrice. Investigatiile din timpul zilei cat si cele de somn reprezinta o parte din activitatea centrului si se efectueaza in situatiile in care sunt necesare pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni. Centrul pune la dispozitie 2 polisomnografe si 2 poligrafe de ultima generatie pentru monitorizarea somnului.

Sursa: DCNews.roCere sfatul specialistului

Documente medicale

Declar că am peste 16 ani și am luat la cunoștință despre politica de confidențialitate.

Accept comunicări de marketing

close-link
Cere sfatul specialistului
Vrei sa te contactam noi?
close slider

Când să te contactăm?

Data si ora cand doresti sa fi contactat

Declar că am peste 16 ani și am luat la cunoștință despre politica de confidențialitate.

Accept comunicări de marketing